Homo naledi Hem Dik Yürümeye Hem Ağaç Tırmanmaya Uyum Sağlamış

Nature Communications dergisinde Homo naledi hakkında yayınlanan iki yeni makale yeni insan türünün el ile ayağının yapısını ve işlevini anlatıyor. Makalelere göre Homo naledi hem ağaç tırmanmaya hem de yürümeye eşsiz bir uyum sağlamış olabilir. Bulgulara göre, bu baskın hareket formları yanında Homo naledi ayrıca hassas el hareketleri de yapabiliyordu

Araştırma Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi’nin Evrimsel Çalışmalar Enstitüsü’yle bağlantılı olan uluslararası bir ekip tarafın gerçekleştirildi. Homo naledi Johannesburg yakınlarında İnsanlığın Beşiği olarak bilinen bir bölgedeki Rising Star mağarasında bulundu.

Homo naledi‘nin el ve ayağı üzerine yapılan bu araştırmalar, Homo naledi‘nin üst ve alt uzuvlarının işlevleri arasında bir farklılaşma olduğunu gösteriyor. Homo cinsinin erken üyelerini niteleyen iskelet biçimi ve işlevi hakkında da önemli bilgiler ortaya çıkıyor.

Görsel: Peter Schmid and William Harcourt-Smith/Wits University

Homo naledi‘nin Ayakları

Araştırmacı William Harcourt-Smith ve meslektaşları, Denaldi Galerisi’nde bulunan, ve iyi korunmuş yetişkine ait bir sağ ayağın da arasında olduğu 107 adet ayak öğesine dayanarak Homo naledi‘nin ayağını tanımlıyor.

Araştırmacılar H. naledi ayağının modern insan ayağıyla ortak birçok özelliği olduğunu gösteriyor. Yani H. naledi’nin ayağı da ayakta durmaya ve iki ayak üzerinde yürümeye uyum sağlamış. Fakat yazarlar H. naledi’nin  daha kıvrık ayak parmakları (proksimal falanks) olduğunu da belirtiyor.

 

Homo naledi’nin Elleri

Araştırmacı Tracy Kivell ve meslektaşları, Denaldi Galerisi’nde bulunan 150 el kemiğine dayanarak H. naledi‘nin elini tanımladı. Bu kemikler arasında, tek bir bilek kemiği dışında tüm olarak bulunmuş bir yetişkin bir bireyin sağ eli de vardı. Neredeyse tam bir el fosili bulmak, insan fosili araştırmalarında çok ender rastlanan bir gelişme.

H. naledi eli, daha önce hiçbir insan fosilinde bulunmayan özgün bir anatomi kombinasyonunu gözler önüne seriyor. Bilek kemikleri ve baş parmak Neandertaller ve insanlarla ortak olan anatomik özelliklere sahip, ve güçlü bir kavrama ile taş alet kullanma becerisine sahip olduklarını düşündürüyor.

Fakat parmak kemikleri Lucy’nin türü Australopithecus afarensis gibi birçok  erken insan fosil türünden çok daha kıvrık. Bu da H. naledi‘nin ellerini hala ağaçlara tırmanmak için kullandığını düşündürüyor. İnsan benzeri özellikler ile daha ilkel özelliklerin bir arada bulunması, Homo naledi elinin karmaşık alet kullanma aktiviteleri için uzmanlaşmakla birlikte, hala tırmanma hareketi için de kullanıldığını gözler önüne seriyor.

Kivell “Homo naledi‘nin küçük bir beyin hacmine sahip olması ile birlikte, elinin alet kullanma özellikleri ele alındığında, alet yapma ve kullanmanın bilişsel gereklilikleri hakkında ilginç çıkarımlar doğuyor.  Bu fosillerin yaşına göre de, Güney Afrika’da bulduğumuz taş aletleri kimin yaptığı sorusuna dair ilginç çıkarımlar da yapılabilecek” diyor.

 

Homo naledi‘yle ilgili kısa bilgileri burada, keşifle ilgili yaptığımız bir infografiği burada bulabilirsiniz.

eurekalert.org

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login