Çin’de Terakota Askerleri Kazısı Yeniden Başladı

Antik Xi’an kentinde, Çin’in ilk imparatorunun mezarını koruyan Terakota Askerleri’nin bulunduğu alanda, geçtiğimiz Perşembe günü ikinci kazı projesi başlatıldı.

Arkeologlar, Qin Hanedanlığı kurucusu İmparator Qin shi huang’ın mezarının yanında yer alan 200 metrekarelik 2 numaralı çukuru kazmayı planlıyor. Bu çukurda 1400 adet kil figür, atlar ve 89 adet at arabasının çıkacağı tahmin ediliyor.

Arkeolog Yuan Zhongyi, kazmayı planladıkları 2 numaralı çukuru, terakota at arabaları, süvariler ve okçuların karışımından oluştuğu için  “Terakota Savaşçıları’nn özü” olarak tanımlıyor.

“2 numaralı çukurda diz çökmüş okçuları, askerleri ve süvarileri bulabilirsiniz. Üstlerindeki boyamalar da nispeten iyi korunmuş vaziyette.”

2 numaralı çukur, yüzü yeşile boyanmış nadir bir örneğin de içinde bulunduğu, renkli boyalarla boyanmış birçok savaşçı ile ünlenmişti. Buradan yola çıkarak savaşçıların yüzlerini boyadığı görüşü ağırlık kazanmıştı.

Kuzeybatı Çin’de Shaanxi şehrinde bulunan ve 56 kilometrekarelik bir alan kaplayan Qin shi huang’ın anıt mezarı, dünyada bilinen en büyük yer altı mezarı olma özelliğini taşıyor. 1974 yılında burada yapılan kazılarda gerçek boyutlarında 7.000’den fazla terrakota savaşçıdan ve atlardan oluşan ordu bulundu.

2 numaralı çukurda ilk kazılar 1994 yılında başladı. 2008 yılında personel ve gelişmiş koruma teknolojileri eksikliği yüzünden durduruldu.

xinhua

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login