Mona Lisa’nın Kimliği Yakında Çözülecek

İtalyan araştırmacılar 2011 yılında Floransa’da, bir manastırda çıkarılan 3 kadın iskeletinin Mona Lisa’nın kimliğine kesinlik kazandıracağını düşünüyor.

İtalya Çevresel, Kültürel Mirası ve Tarihi Ulusal Komitesi üyesi olan Silvano Vinceti çalışmaların yakın zamanda tamamlanacağını belirterek, “ Eğer karbon-14 testleri, 3 kadın iskeletinin ölüm tarihinin 16. yüzyıla dayandığını onaylarsa bulunan kalıntılardan birinin Mona Lisa’ya ait olduğunu söyleyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Mona Lisa tablosu veya İtalyanca adıyla La Gioconda üzerine yıllardır birçok teori ileri sürüldü. Tablonun öznesi olan Lisa Gherardini’nin birçok spekülasyona konu olmuş gülüşünün sebebinin hamile veya yeni doğum olması olduğu düşünülüyordu. Fakat Kanadalı bilim adamlarının lazer ve 3 boyutlu modelleme teknolojisi kullanarak, Lisa’nın elbisesinin altını taramasıyla teorinin yanlış olduğu ortaya çıktı.

Tablonun, Gherardini’nin kocası tüccar Francesco Del Giocondo tarafından, aldığı yeni evi kutlamak için yaptırdığı düşünülüyor. Yüzündeki yarım gülümsenin sebebinin de bu olabileceği diğer ihtimaller arasında. Bir ipek tüccarı olan Francesco’nun evinin karşı sokağında Da Vinci’ nin yaşadığı, bugüne kadar konuşulan durumlar arasında yerini almış.

Kemiklerden birinin Mona Lisa’ya ait olduğu tam olarak kesinleşirse bu vesileyle Gherardini’nin göz ve saç rengi tam olarak belirlenebilecek. Araştırmacı Silvano Vinceti ise, 473 yıllık kafatasından hareketle yüzünün bilgisayar ortamında modellenebileceğini söyledi.

2010 yılında Mona Lisa’nın sağ gözünde “LV” harfi ve sol gözünde daha da belirsiz olan rakam ve yazılar bulunmuştu. Arkeologlar bulunan sembollerin Da Vinci tarafından konulduğuna emin olduklarını söylemişlerdi.

Da Vinci’nin çağdaşı olan Giorgio Vasari, “Tablo üzerinde dört yıl oyalandı fakat bitiremedi” demiştir. Bu özelliğini Da Vinci için normal olduğu, birçok eserini bitiremediği ve bundan pişmanlık duyduğu biliniyor. Da Vinci, Mona Lisa’yı da 4 yıl ara verdikten sonra tamamlıyor ve daha sonra Fransa’ya gittiğinde kral I.François tabloyu satın alıyor. Fransız İhtilali’nden sonra Louvre Müzesi’ne taşınan Rönesans şaheseri, tablo hala burada bulunuyor. Ve yıllık 10 milyon ziyaretçiyi çekiyor.

lagazzettadelmezzogiorno, express.co.uk

You must be logged in to post a comment Login