Mısır’da Amenhotep’in 3500 Yıllık Mezarı Bulundu

Amun Tapınağı’nın muhafızı Amenhotep’e ait 3500 yıllık bir antik mezar Luxor’un güneyinde bulundu. Kültür bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre mezar muhtemelen Yeni Krallık Dönemi 18. Hanedan dönemine tarihleniyor. (MÖ. 1543 – MÖ. 1292)

Kültür Bakanlığı’nın basına dağıttığı fotoğraflarda görülen mezarın duvar resimlerinde parlak yeşil ve kahverengi renklerin hakim olduğu hiyeroglifler göze çarpıyor. Mezarın duvarları, sıva üstüne yapılmış parlak renklerden oluşan birçok çarpıcı sahneyi barındırıyor.

Mısır Eski Eserler Bakanı Mamdouh Eldamaty: “Mezarda betimlenen resimlerin birçoğu, sunum masasının önünde mezar sahibini ve eşini temsil ediyor. Ayrıca günlük hayattan sahnelerin yanısıra, bir tanrıçanın kraliyet ailesinden bir çocukla ilgilendiği sahne de yer alıyor.” Dedi.

Mezar Mısırlı müfettişlerin yanında Amerikalı arkeologlar tarafından Kahire’nin 700 kilometre güneyinde restorasyon çalışmaları sırasında tesadüfen Luxor(El Uksur) kentinde bulundu. Ancak maalesef tapınak muhafızının son dinlenme yeri olan bu mezar, bilinmeyen nedenlerden dolayı kısmen tahrip olmuş durumda.

Otoriteler T biçimli mezarın yapıldığı dönem içinde kasıtlı olarak tahrip edildiğini düşündüklerini belirttiler. Mezar sahibinin adının, bazı başlıkların, sahnelerin ve hiyerogliflerin yanı sıra Tanrı Amun’un isminin de kasıtlı olarak tahrip edildiği öğrenilen bilgiler arasında.


Reuters

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login