2015 Şubat Ayının En İlginç 10 Arkeolojik Haberi

Geçtiğimiz Ocak ayında birbirinden ilginç arkeolojik haberleri derlemiştik. Şubat ayında da bu geleneğimize devam ederek sizler için tüm ay içerisinde olan en ilginç arkeoloji haberlerini topladık. Türkiye’de ve dünyada bir ay içinde çıkan arkeoloji haberlerinden en ilginç olanları sadece on tane ile sınırlandırmak biraz zor olsa da, sizlerden de gelen etkileşimler üzerine bu on haberi seçtik.

1- 1000 Yıllık Buda Heykelinin İçinden Keşiş Mumyası Çıktı

çinli buda heykeli bin yıllık mumya

Hollanda’da yakın zamanda yapılan dikkat çekici bir çalışma, Çinli bir Buda’nın heykelinin içinde gerçekten bir keşişin kalıntıları olduğunu ortaya çıkardı. Heykel MS 1050-1150 yıllarına tarihleniyor, ve Çinli Budist ustası Liuquan’ın bedenini sakladığı düşünülüyor. Yapılan çalışmalar mumyanın göğüs boşluğu ve karın boşluğunda şu anda belirlenememiş bir maddeyle doldurulmuş olduğunu gösterdi. Organların bulunduğu yerlerde de çürümüş maddeler yanında, Antik Çin yazısı harfleri bulunan kağıt parçaları bulundu.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

2- İsrail’de Cinsel İçerikli Yüzlerce Tarih Öncesi Kült Alanı Keşfedildi

israil'de yüzlerce kült alanı bulundu

İsrail’deki son derece kurak Negev Çölü’nde, penis şeklindeki taşlardan oluşturulmuş yapıların ve vulva şeklinde eserlerin bulunduğu tarih öncesi 100 adet kült alanı keşfedildi. Yaklaşık 8000 yıllık bu alanlarda, arkeologlar oldukça çeşitli yapılar ve eserler buldu. 1.5 ila 2.5 metre büyüklüğündeki taş daireler ve karşılarında taş dairelere yönelmiş penis şeklindeki taşlar ise büyük yankı uyandırdı. Negev Çölü’nün güneyindeki çevre koşulları ve az sayıdaki neolitik yerleşime rağmen kült alanlarının yoğunluğu olağanüstü olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

3- 43.000 Yıllık Dünyanın En Eski Enstrümanı Neandertal Flütünü Dinleyin

43 bin yaşındaki flütün sesleri

2008 yılında arkeologlar, Almanya’nın güneyinde Hohle Fels adında bir Taş Çağı mağarasında flüt parçaları buldular. Bu flüt parçaları, akbaba ve mamut kemiklerinden yapılmıştı. Günümüzden önce yaklaşık 42.000 ila 43.000 yıllarına tarihlenen bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul ediliyor. Flütten çıkan sesleri duyabilmek için Slovenya Ulusal Müzesi Küratörü, flütün kilden bir kopyasını yaptı. Müzisyen Dimkaroski de bu flütle, Beethoven, Verdi, Ravel, Dvorak ve diğer sanatçıların eserlerinden birkaç parça çalmayı deniyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

4- İtalya’da Osmanlılar Tarafından İdam Edilen Bir Bireye Ait Delikli Kafatasının Sırrı Çözüldü

Osmanlı işgalinde idam edilen bir kişini kafatasındaki 16 delik araştırılıyor

Pisa Üniversitesi’nden araştırmacılar 15. yüzyılda Osmanlı kuvvetleri tarafından yapılan bir işgal hareketi sırasında idam edilen 800 kişiden biri olan ve üzerinde 16 tane oldukça düzgün, çeşitli boyut ve derinliklerde delikler açılmış kafatasının gizeminin açıklığa kavuşturmuş olabileceklerini belirttiler. Araştırmacılara göre delikler sonraki dönemlerde şeytani etkilerden dolayı oluştuğu düşünülen felç, inme, epilepsi gibi hastalıkların defedilmesi için hazırlanan büyülerde kullanılmak adına kemik tozu elde etmek için açılmış olabilir.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

5- Tepkili Arkeologlar, Ziyaretçileri Louvre Müzesi’ne Beleşe Soktu

tepkili arkeologlar louvre müzesinde protesto yaptı

Görünen o ki durumlarından ve devletin uygulamalarından memnun olmayan tek arkeologlar Türk arkeologlar değil. Fransız arkeologlar Louvre Müzesi’nde, tepkilerini ilginç ve biraz espirili bir protestoyla dile getirdi. Yaklaşık 100 tepkili arkeolog, Paris’teki müzenin lobisini basıp neredeyse beş saat boyunca bilet gişelerini engelledi ve binlerce ziyaretçinin giriş ücreti ödemeden müzeye girmesine izin verdi. Kamu sektöründe çalışmalarına rağmen bu arkeologlar, 2003’te çıkarılan bir yasayla inşaatlarda yapılan incelemeler için özel teşebbüslerle rekabete girmek zorunda kaldı. Arkeologlara göre bu rekabet, arkeolojik çalışmaların kalitesini büyük ölçüde etkiliyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

6- Prehistorik Dönemde Halüsinojenik Madde Kullanımı

Prehistorik dönemde uyuşturucu madde kullanımı

Arkeolojik bulgular, opium (Afyon), Magic Mushroom (Sihirli Mantar) ve diğer psikoaktif maddelerin prehistorik çağlardan beri kullanıldığına işaret ediyor. İspanya Valladolid Üniversitesi Prehistorya Profesörü Elisa Guerra-Doce, arkeolojik kanıtların dünyanın dört bir yanında psychedelic etkileri olan maddelerin kullanım gördüğüne işaret ettiğini ve “Live Science”a yaptığı söyleşide tüm Avrasya’da bu bitkilerin erken kullanımına dair verileri bir araya getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

7- Günümüz İnsanını MÖ. 10.000’e Gönderen Sosyal Deney İngiltere Televizyonunda

ingiltere'de sosyal deney programı

İngiltere’de bir televizyon programı, günümüz insanlarının MÖ. 10.000 yılındaki koşullar altında yaşama çabasını ekranlara taşıyor. 10.000 BC (Milattan Önce 10.000) isimli televizyon programında, İngiliz Channel5 kanalı, 20 insanı bir sosyal deneyin parçası olarak vahşi hayatta Taş Çağı koşullarında yaşamaya yolladı. Doğada, teknolojiden uzakta yaşamak konusunda çok fazla fikri ya da deneyimi olmayan bu “21. Yüzyıl insanları”na hayatta kalabilmeleri için Klint Janulis isimli bir arkeolog yardımcı oluyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

8- 200 Yıldır Meditasyon Yapan Mumyanın Ölmediğine İnanılıyor

moğolistanda budist mumyası ölmemiş

Moğolistan’da meditasyon yapan keşişin mumyalaşmış kalıntılarının kara borsada satılmak üzereyken bulunduğu öğrenildi. 200 yaşında olduğu düşünülen mükemmel şekilde korunmuş kalıntıların adli tıp araştırmaları hala devam ediyor. Bir uzman ise mumyanın aslında hala çok derin meditasyonda olduğu ve “tukdam” denilen çok nadir ve özel bir ruhsal evrede olduğu konusunda ısrar etti. Bu da mumyanın ölmediği ve gerçek bir Buda olmaktan bir adım uzakta olduğu anlamına geliyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

9- Arınç Türkiye’nin Tarihi Yerleriyle İlgili İçini Döktü, Biz Utandık

bülent arınç'ın manisa'da yaptığı açıklama

Hükümet sözcüsü ve başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Şehzadeler Belediyesi tarafından nikah(!) ve çok amaçlı salon(!) olarak kullanılacak 5 asırlık geçmişi olan Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nin açılışı için gittiği Manisa’da birbirinden ilginç ve şoke edici açıklamalarda bulundu. Japon Prensi Mikasa için “Elinin körü diyeceğim ama en nihayetinde güneşin oğlu” diyen Arınç’ın açıklamalarının kısa bir bölümü şöyle: “Japonlar çok geziyor, 170 milyon nüfusları var ve 170 bin turist ancak Türkiye’ye geliyor. Hepsi paralı, güneş, deniz, kum yerine tarih, arkeoloji için gelip ve para bırakıyorlar. Tek sevdikleri yer bizim şu Kapadokya yöresi.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

10- Akdeniz’de Fatimi Dönemi’ne Ait 1000 Yıllık Hazine Bulundu

israilin en büyük altın hazinesi bulundu

Dalgıçlar, İsrail’in bugüne kadarki en büyük altın hazinesini Akdeniz kıyısında tesadüfen buldu. Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yaklaşık 2000 adet altın para 1000 yıldan eskiye tarihleniyor. Bulunan 2000 altın sikkenin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya 909 ila 1171 yılları arasında hükmeden Fatimi Halifeliği tarafından kullanılan farklı değerlerde sikkeler olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

ve Şubat ayı içerisinde hazırladığımız listelerden üç tanesi:

1- 9 Arkeolojik Aşk Hikayesi

neolitik önem mezarında sarılan çiftler

Listenin Devamı İçin Tıklayınız

2- Arkeolojinin Korkutucu Tarafına 8 Örnek

Korkutucu buluntularla 8 örnek

Listenin Devamı İçin Tıklayınız

3- LEGO İle Canlandırılmış 13 Arkeolojik Eser

Listenin Devamı İçin Tıklayınız

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login