Mısır’da Firavunlara Ait Olduğu Düşünülen İki Yeni Mezar Bulundu

Mısır Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Asvan (Swenet) kentinin batısında bulunan Agha Khan türbesi yakınında iki kaya mezar bulundu.

Mısır'da Firavunlara Ait Olduğu Düşünülen İki Yeni Mezar Bulundu

Firavun veya firavun çevresinden kişilere ait olabileceği düşünülen mezarlari geç Antik Mısır dönemine tarihlendirilmekte.

Eski Eserler Bakanlığı Asvan ve Nubia departmanı başında bulunan Nasr Salama, yaptığı açıklamada iki mezarın da oldukça kötü durumda olduğunu ve hiç bir yazıta rastlamadıklarını söylüyor.

Ancak yine de mezar içerisinde mumyalara ve onların tabutlarına ait kalıntılar bulunabildi. Salama mezarların bulunduğu alanda mezar odasına inen merdivenler bulduklarını belirtiyor.

Mısır'da Firavunlara Ait Olduğu Düşünülen İki Yeni Mezar Bulundu

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre kazılar, Eski Eserler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir okulun öğrencileri tarafından yürütüldü. Okul müdürü Adel Tohamy, bu kazının okul bünyesindeki arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin eğitimi açısından önemli bir eğitim alanı olduğunu ve kazıda arkeolojik kazı ve dökümantasyon için modern ekipmanlar kullanıldığını söylüyor.

Asvan kenti adını Mısır tançırası Swenett’ten alır. Antik Mısır döneminde şehrin adı Swenett’tir. Tanrıça Swenett Antik Yunan’da tanrıça Eileithyia (Ilithyia), Roma döneminde Lucina olarak tanımlanmakta.


Egypt İndependent

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login