Yunan Adası Kithnos’da Asklepios Kutsal Alanı Bulundu

Yunan Adası Kithnos’da yapılan arkeolojik kazılarda, Asklepion olarak adlandırılan tedavi merkezi niteliğinde bir kamu yapısı bulundu.

Kythnos antik kentinin (Vryokastro) havadan görünüşü. Fotoğraf : K. Xenikakis, S. Gesafidis

2016 yılında Kithnos’da, adanın antik başkentinin bulunduğu Vryokastro adlı bölgede, oldukça etkileyici buluntular ortaya çıkarıldı. Kazı ekibi tarafından yapılan açıklamalara göre, araştırmalar, bir tanesinin Asklepion (tedavi merkezi) olarak tespit edildiği Klasik-Helenistik dönemlere ait iki kamu binası ( kutsal alanlar) üzerine odaklanmış durumda. Kithnos’ta yürütülen kazılar Profesör Alexandros Mazarakis Ainian tarafından yönetiliyor.

İlk yapının kült kullanımı, doğuda bir türbenin bulunması ve keşfedilen taşınabilir buluntular ile birlikte teyit edilmiş oldu. Arkeologlar diğer eserlerle birlikte Kuzey portiko içerisinde, kil figürin parçaları ve Asklepios’u tasvir eden küçük mermer bir baş buldular.

Asklepion yapısı ve sarnıç. Fotoğraf : K. Xenikakis, S. Gesafidis

Yapıya bitişik durumda bulunan bir sarnıcın içerisinde yapılan incelemeler sonucunda Helenistik Roma dönemine ait parçalanmış çocuk heykelleri ve Kallisto adlı bir kadının Asklepios’a sunduğu yazılı ufak bir sütun gün ışığına çıkarıldı.

Asklepion yapısının güneydoğusunda yer alan sarnıç içerisinde yapılan araştırmalardan bir kare.

Kithnos’ta Asklepios kültünün olduğu, bugün Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen, MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısına tarihli bir kabartmanın keşfinden itibaren zaten biliniyordu. Asklepios’a adak olarak sunulmuş bu kabartmanın üzerinde Asklepios’un yerel bir kahraman tarafından karşılanışı tasvir ediliyor.

İlk yapının Geç Klasik dönemde (MÖ 4. Yüzyıl) yapılmış olmasına karşın çoğunlukla Helenistik dönemde kullanıldığı düşünülüyor. Üst katmanlarda gün ışığına çıkan birçok Roma kandili ise, yapının sonraki dönemler boyunca da kullanıldığına işaret ediyor.

İkinci yapının kullanım amacı ise, içerisinde bulunan dikkat çekiçi, çeşitli bulgulara rağmen henüz bilinmiyor. Araştırmalar henüz sona ermese de arkeologların raporlarına göre, yapının içerisinde bulunan kalıntılar; Klasik ve Helenistik döneme ait çömleklerden, kulbu damgalı ticaret amforalarından, kurşun nesnelerden, kil figürinlerden ve bronz iğneler ile çivilerden oluşuyor.

Asklepios’un mermerden bir tasviri. Fotoğraf : K. Xenikakis, S. Gesafidis

Bir tepenin ucuna inşa edilmiş olan kutsal alanlar, kayalara oyulmuş merdivenler ile limana bağlanıyor. Binaların denizden görünürlüğünün kutsal alanların mimari tasarımında önemli bir rol oynadığı görülüyor.

Kutsal alanların yanında, daha önceki zamanlarda Helenistik bir yazıt ve Messene’den heykeltıraş Damophon’a atfedilen mermer bir heykel parçası bulunmuştu. Bölgedeki insan varlığı Geometrik ve Erken Arkaik dönemlere kadar tarihlendiriliyor.

Sarnıcın içinden çıkan, küçük bir çocuğun ve bir ördeğin tasvir edildiği heykel parçası.

Kithnos Antik Kenti’ndeki kazılar geçen yaz Teselya Üniversitesi Tarih, Arkeoloji ve Sosyal Antropoloji Bölümü tarafından gerçekleştirildi. Helenik Mağarabilim ve Keşif Kulübü’nden bir ekip sarnıç araştırmasında gönüllü olarak çalıştı.

Yunanistan’da Tedavi Amaçlı Kullanılan Bir Tapınak Ortaya Çıkarıldı


Archaiologia Online. 11 Ocak 2017.

Yeditepe Üniversitesi'nde Tarih ve Felsefe bölümlerinde anadal öğrencisi olarak eğitimini sürdürürken bir yandan da yine Yeditepe Üniversitesi Antropoloji bölümünde yandal ögrencisi olarak ögrenim görüyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply