Yunan Adası Eğriboz’da 100 Yıldır Aranan Artemis Tapınağı Bulundu

Yunanistan’ın Eğriboz Adası’nda, antik coğrafyacı Strabon’un yanlış yönlendirmesiyle 100 yıldır bulunamayan Artemis Tapınağı sonunda bulundu.

Antik coğrafyacı Strabon’un tapınağın yerini neden yanlış verdiği bilinmiyor. F: Yunanistan Kültür Bakanlığı

100 yıldan uzun bir zamandır devam eden araştırmalar sonucunda, nihayet Antik Yunan tanrıçası Artemis’in kayıp tapınağı bulundu.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, arkeoloji ekibinin, Yunanistan’ın Eğriboz Adası’ndaki kıyı kenti Amarynthos yakınlarında bir kutsal yapı bulduğunu açıkladı. Bilim insanları ve tarihçiler, yüz yıldan uzun bir süredir söz konusu tapınağın kalıntılarını arıyor, ancak hatalı yönlendirmelerle dolu antik bir metin araştırmacıları yanıltıyordu.

MÖ 1. yüzyılda doğan ve MS 1. yüzyılda hayatını kaybeden Strabon adlı antik bir coğrafyacı, söz konusu tapınağı, Eretria şehrinden 7 stade (Yaklaşık 1,5 kilometreye denk gelen bir Antik Yunan ölçü birimi) uzaklıkta tanımlayan bir kitap yazmıştı. Bu şehir, Eğriboz adasındaki balıkçı kasabası Amarynthos’un batısında bulunan başka bir kıyı bölgesinde yer alıyor. Ancak Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada, Artemis Tapınağı’nın, Eretria şehrinden 60 stade, yani yaklaşık 11 kilometre uzakta bulunduğunu söyledi.



1 stade, Antik Yunan olimpiyat oyunlarındaki koşu yarışının uzunluğu kadardı ve bu kelime aynı zamanda bu günümüzde bu tür koşu yarışlarının yapıldığı  stadyum kelimesinin kökenini oluşturuyor.

Strabon’nun talimatlarına göre hareket eden araştırmalar, 19. yüzyıldan beri kutsal alana dair herhangi bir kanıt ortaya koyamadı. Ancak mevcut araştırma ekibindeki bir arkeolog, Eretria’dan çok daha uzakta bulunan bir Bizans kilisesinde, Artemis Tapınağı’nın kullanım zamanından kalma bir Yunan yapısına ait devşirme taşlar tespit etti ve Strabon’un talimatlarının yanlış olduğunu önerdi.

Kültür Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, yapılan çalışmalarda, MÖ 4. yüzyıla tarihlenen tapınağın kuzey ve doğu kesimlerinden bir galeri bulundu ve kazılar devam ettikçe kutsal alanın “çekirdeği” ortaya çıktı. Böylece kalıntıların eski tapınağın bulunduğu bölge olduğunu doğrulamış oldu. Bu tapınak, ada tarihinin en önemli yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Antik coğrafyacı Strabon’un yanlış yönlendirmeleri yüzünden tapınağın bugüne kadar bulunamadığı ortaya çıktı. F: Yunanistan Kültür Bakanlığı

Arkeologlar kazı çalışmaları sırasında, MÖ 6. ve MÖ 2. yüzyıllar arasına tarihlenen bir yeraltı çeşmesi de dahil olmak üzere çeşitli parçalar buldu. Aynı zamanda bölgede Artemis adının geçtiği yazıtlar ve sikkeler de ortaya çıktı.

Antik Yunan mitolojisine göre Artemis, tanrıların kralı ve yıldırım demetini silah olarak kullanmasıyla bilinen göklerin tanrısı Zeus’un kızıydı. Artemis, bekaret, avcılık, ay ve doğa tanrıçasıydı. Aynı zamanda doğum yapan kadınların koruyucusuydu. Tüm bu özellikleriyle Artemis’in oldukça popüler bir tanrısallığı vardı.

Artemis’in kardeşi, müzik ve şifa tanrısı okçu Apollon’du. Apollon, Zeus’un tanrıça Hera ile olan evliliğinin dışında Leto ile olan birlikteliğinden doğmuştu. Hem Leto hem de Apollon’a atıfta bulunan antik yazıtlar da, Amarynthos tapınağının kalıntılarında bulundu.

Diğer bağlantılara ek olarak Artemis, gece gökyüzündeki en ünlü takımyıldızlardan biriyle adı ölümsüzleştirilen Orion’un av arkadaşıydı. Tanrıça Artemis’in antik Roma’daki karşılığı Diana’ydı.

Girit’te Artemis ve Apollo Heykelcikleri Bulundu

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Görülmesi Gereken 25 Heykel

Tapınaklar Vadisi’ndeki Yunan Tapınağı Dolunaya Göre İnşa Edilmiş

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login