Yeni bir araştırma daha yüksek “üreme potansiyeline” sahip erkeklerin daha iyi uzun mesafe koşucuları olduklarını gösteriyor. Bu ilişki, iyi koşucuların, iyi avcı ve toplayıcıların zeki olmak ve cömertlik gibi diğer özelliklerine sahip olma ihtimalinin daha fazla olması nedeni ile avcı toplayıcı geçmişimiz boyunca kadınlar tarafından yüksek kaliteli erkek genetiğine sahip olmanın güvenilir bir işareti olarak kullanılmış olabilir.
Doğum öncesi yüksek seviyelerde erkeklik hormonu testesterona maruz kalmanın erkeklere, cinsel dürtü gücü, sperm sayısı, kardivasküler verimlilik, boyutsal farkındalık gibi evrimsel avantajlar sağladığı zaten ortaya konulmuştu.
Parmak uzunluğunu hormona maruz kalma düzeyi için bir işaret olarak kullanan maraton koşucuları hakkındaki son araştırmalar, anne rahminde daha çok testesteron alan kişilerin, uzun mesafe koşularında daha iyi olduklarını gösteriyor. Bu korelasyon kadınlarda da görülüyor olsa da özellikle erkeklerde güçlü.
Araştırmacılar, evrimsel bir bakış açısıyla, daha yüksek “üreme potansiyeline” sahip erkekler daha iyi uzun mesafe koşucusudur bulgusu, avcı-toplayıcı geçmişimiz boyunca kadınların çiftleşmek için böylesi bir atletik dayanıklılığı seçmiş olma ihtimallerini ortaya koyuyor, çünkü belki de ‘sürek avı’ – yorulmadan kovalayarak avı yorgun düşürmek – yiyeceğe ulaşmak için zorunlu bir yoldu.
Araştırmacılar diyor ki; uzun mesafe koşucusu olmak daha genel anlamda kadınlar için arzu edilen erkek genetik özelliklerinin olumlu bir “işareti” olarak görev yapmış olabilir: iyi koşucuların daha iyi avcılar ve bunun bir sonucu olarak da daha iyi besin sağlayıcıları olması daha olasıdır. Bu onların, zeki olmak ve cömertlik gibi iyi besin sağlayıcılara ait diğer özelliklere sahip olma ihtimallerini arttırmaktadır.
Cambridge Üniversite’sinin Biyolojik Antropoloji Bölümü tarafından yürütülen ve PLOS ONE dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı Dr. Danny Longman, “Dayanıklı bir koşucu olmak ile erkeklerin üreme potansiyelleri arasında bir ilişki kurulması görüşü, kadınların avcı toplayıcı geçmişimiz boyunca çiftleşmek üzere iyi bir partner ararken koşucu olmayı bir işaret olarak gözlemleyebileceklerini ileriye sürmektedir.” dedi.
“İyi bir avcının daha çok ete ve ailesi için daha çok et sağlamaktan ötürü sağlıklı-ve geniş- bir aileye sahip olduğu düşünülürdü. Fakat avcı-toplayıcılar bugün hala var olan kabilelerde gördüğümüz gibi etin eşit dağıtıldığı eşitlikçi bir sistem kullanmış olabilirler. Bu durumda et bir faktör değildir, fakat et elde edebilme becerisi, zekâyı -avı kovalamak ve alt etmek- ve cömertliği –kabileye halkına katkıda bulunmak, olduğu gibi, atletik dayanıklılık özelliklerini de vurgulayan bir işaret olmalıydı. Çocuğunuza aktarmak istediğiniz tüm özellikler.”
Türünün örneği çalışmalar arasında en geniş maraton koşucusu örneklemini kullanan Longmann ve arkadaşları 2B:4B olarak bilinen özel parmak uzunluklarını test ettiler. Geçmiş araştırmalar daha çok prenatal testestorona maruz kalmış kişilerin yüzük parmaklarının(4. basamak) işaret parmaklarına(2. basamak) kıyasla daha uzun olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar bu basamak oranının, bir yetişkinin fetüs halindeyken yüksek seviyede testesterona maruz kalmış olduğunu gösteren en doğru yol olduğunu – erkeklerde “potansiyel üreme başarısının” kanıtlanmış bir göstergesi olduğunu söylemektedir.
Ekip Nottingham’da düzenlenen Robin Hood yarı maratonunda 542 koşucuyu (439 erkek; 103 kadın) ellerinin fotokopisini çekerek ve koşu zamanlarını alarak ve diğer bilgileri çizgi geçildikten hemen sonra alarak analiz etti. En maskülen basamak oranına sahip erkeklerin %10’unun, en az maskülen basamak oranına sahip erkeklerin %10’undan ortalama 24 dakika 33 saniye daha hızlı olduğunu tespit ettiler.
Bu korelasyon kadınlarda da bulundu fakat erkeklerde güçlü bir evrimsel seleksiyon öne sürdüğü için erkekler için daha çok dile getirilmekte. En maskülen basamak oranına sahip kadınların %10’u, en az maskülen basamak oranına sahip kadınların %10’una kıyasla ortalamada 11 dakika 59 saniye daha hızlı.
Longman performans söz konusu olduğu zaman maruz kalınan prenatal testestoron düzeyinin, egzersiz ve kas gücü ile kıyaslandığı zaman koşma becerisi üzerinde çok küçük bir etkiye sahip olduğunu fakat büyüklüğü 500’den fazla sayıda insandan oluşan eşi benzeri olmayan geniş örneklem, ekibin nihai kanıt toplamasını mümkün kıldığını söylüyor.
Longmann “İnsanoğlu umutsuz kısa mesafe koşucusudur, örnek olarak, tavşan daha yağlı ve yuvarlak olmasına rağmen daha hızlı bir kısa mesafe koşucusudur. Fakat insanoğlu kurtlara ve çakallara kıyasla fevkalade yetenekli bir uzun mesafe koşucusudur.” dedi
“Hayvanların pek çoğu aşırı ısınırken biz terliyoruz; tendonlarımız ve vücudumuzun duruşu bir sonraki adımlarımızı hızlandırmak üzere tasarlanmıştır – evrimimiz boyunca tüm bu avantajlar için bir seleksiyon baskısı oluşmuş olma ihtimali vardır.”
Longmann sürek avının yaklaşık iki milyon yıl öncesinden bu yana evrimleşen insan avlanmasının en eski formlarından birisi olduğunun düşünülmekte olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; “Bugün hala Afrika’nın bazı bölgelerinde ve Meksika’da ‘sürek avı’nın örneklerini görebilirsiniz. Avcılar avlanmak için kasıtlı olarak günün en sıcak saatlerini seçerek bir antilopu 4-5 saat süresince 30 ila 40 kilometre boyunca izleyip takip ederler. Hayvan yorgunluktan tükenene kadar ve kolayca öldürülebilir hale gelene kadar koşusunu giderek daha güçlükle toparlayabilir. Bu kulağa çılgınca gelebilir, fakat örnek olarak bir avcının harcadığı enerji antilop ölçülerinde bir hayvanın enerji avantajı ile görece uyarlandığı ve kıyaslandığı zaman gerçekten çok küçük kalacaktır. Köpeklerin evcilleştirilmesinden önce, sürek avı, avlanmanın en verimli yollarından bir tanesiydi ve bunun bir sonucu olarak insan evrimini şekillendirmiş olabilir.”
Makale: Longman, D., Wells, J. C., & Stock, J. T. (2015). Can persistence hunting signal male quality? A test considering digit ratio in endurance athletes. PloS one, 10(4), e0121560.
You must be logged in to post a comment Login