UNESCO Birleşmiş Milletler’i Suriye ve Irak’ın Kültürel Mirası Konusunda Uyardı

UNESCO başkanı İrina Bokova Paris’te katıldığı konferansta Irak ve Suriye’de savaş bölgelerindeki tarihi eserlerin geleceğine ilişkin uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi’ne uyarılarda bulundu.

Eser kaçakcılığı dev bir sektör haline geldi

UNESCO başkanı İrina Bokova Çarşamba günü Tehdit Altındaki Kültütel Miras Eserleri üzerine bir konferans öncesi AP’ye yaptığı değerlendirmede Suriye ve Irak’ta kaçak kazılar ya da kaçakçılık yoluyla elde edilen eser ticaretinin 7 milyar ile 15 milyar dolar büyüklüğünde  bir sektör boyutuna ulaştığını belirtti.

Bokova ayrıca bunun sadece kültürel eser kaçakcılığıyla alakalı olmadığını, radikal grupların da bu tür bir ticaret yoluyla gelen para akışıyla finanse edildiklerini sözlerine ekledi.

Bu yüzden uluslararası toplumun ve güvenlik konseyinin radikal gruplara para akışını önlemek için, eser kaçaklığını yasaklaması gerektiğini söyledi.

Suriye ve Irak’taki binlerce arkeolojik eser büyük tehdit altında

Yaklaşık dört yıldır devam eden Suriye’deki iç savaşta 200 binden fazla kişi öldü, milyonlarca kişi evinden oldu ve yine milyonlarca insan mülteci statüsünde başka ülkelere sığındı. Bu arada ise IŞID gibi radikal örgütler Irak ve Suriye’de pek çok bölgeyi ve sınır kapılarını ele geçirdi.

Tüm bunlarla beraber radikal miltianlar 1800’ü Irak’ta olmak üzere 12.000 tescilli arkeolojik alanı dolaylı yoldan ele geçirdi. Militanlar Irak ve Suriye’de tarihi eserleri yıkmaya ve müzelerdeki eserleri uluslararası yeraltı piyasasına sürmeye başladı. Bokova, radikal grupların arkeolojik sitelerde buldozerlerle kazı yaptıklarını söyledi. Tüm bunlar ve bölgenin kültür tarihi düşünüldüğünde, bu durum insanlık tarihi için geri dönülemez  bir felakete yol açabilir gibi gözüküyor.

ÖSO ve Beşar Esad hükümeti bir araya geliyor

Paris’te düzenlenen ve Irak ile Suriye BM temsilcilerinin de katıldığı konferansta tehlike altındaki bölgelerin nasıl korunabileceği sorusuna bir çözüm arandı.

Suriye’de savaşan onlarca taraftan sadece ikisini oluşturan Batı destekli ÖSO ile Beşar Esad hükümetinin, Suriye’de bulunan tehlike altındaki tarihi alanların korunması konusunu görüşmek amacıyla, UNESCO ve AB’nin desteğiyle Beyrut’ta bir araya getirileceği belirtildi. Toplantıda tarihi alanların korunması için güvenli bölge  oluşturulmasının üzerinde durulacağı bildirildi.

Konu hakkında UNESCO tarafından daha önceden hazırlanan video için: BURADAN 

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply