Bartın’ın Amasra İlçesi’nde Roma Dönemi’nde yapılan tarihi Amasra Kalesi’nin duvarlarına sprey boya ile yazılar yazıldı.
Roma döneminde yapılan ve Bizanslılar, Cenevizliler, Osmanlılar döneminde onarımlar görerek günümüze kadar ulaşan Amasra Kalesi, 2013’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmişti.
Amasra Kalesi, 15 Nisan 2013’te, Dünya Miras Merkezi tarafından, ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklendi. Amasra Kalesi’nin Dünya Miras Listesi’ne alınması süreci devam ederken, Boztepe ve Zindan Mahallelerini çevreleyen duvarlarına yazılar yazılması tepki çekti. ‘Sormagir’ ve ‘Zindan’ adında iki ana kütleden oluşan kaleyi ilçeye bağlayan Kemere Köprüsü’nün bulunduğu ‘Karanlık Tünel’ olarak bilinen yer ile kalenin çeşitli noktalarında duvarlara farklı renklerde sprey boya ile yazılar yazıldı. 3 ana giriş kapısı bulunan kale duvarlarındaki yazı, kalp ve şekiller kirliliğe neden oldu.
Boztepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Göktepe, kale duvarlarına yazılan yazılar ile ilgili Kaymakamlık ve Müze Müdürlüğü’ne şikayette bulunduklarını söyledi. Göktepe, “Amasra Kalemizin geçmişi 3.000 yılıktır. Buraya gelen bazı insanlarımız kalenin surlarını sprey boya ile boyamışlar. Bu bize hiç yakışmıyor. Buraya yurt dışından da turistler geliyor ve bu manzarayı görünce çok şaşırıyorlar” dedi.
Amasra Kalesi
Kale Roma Döneminde yapılmış, Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar zamanında büyük onarımlar görmüştür. Sormagir ve Zindan Kalesi adında iki ana kütleden oluşmaktadır. Boztepe’deki Sormagir kalesi “Kemere” denilen bir köprüyle Amasra’ya bağlanır. Kalenin Kuzeydoğu kesiminde Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman Kapısı, güneyinde Zindan Kapısı bulunmaktadır. Sormagir Kalesine, Kemere Köprüsüne bitişik “Karanlık Yer” olarak bilinen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Küçükliman ve Hacıdenizi yönlerinde iki katlı kapıdan çıkılır.
Amasra Kalesi’nin kuzeydoğu- güneydoğu arasındaki doğu surlarının uzunluğu 65m, üzerinde 8 adet burç bulunan güney surlarının uzunluğu ise 300m ve Kemere Köprüden itibaren de büyük bölümü yıkılan kuzey surlarının uzunluğu 200 m.dir.
Sormagir Kalesinin kapıdan batıya doğru uzanan surları ile doğu ve kuzeydoğusunu çevreleyen surların birçoğu yıkılmış, kapıya bitişik batı surlarının 50 m’lik bir kısmı ise hala ayaktadır. Adanın en yüksek yerinde denizciler için yapılmış bir fener bulunmaktadır.
Amasra.net
DHA
Neolitik Dönemdeki Nüfus Değişimleri, Şiddet Korkusuyla İlişkiliydi
Devasa Taş Anıt, Neolitik Mühendislerin Bilimi Anladığını Gösteriyor
Bu Taş, Bölgeye Hıristiyanlığı Getiren Piskoposu Gösteriyor Olabilir
Eski Toplumlardan Sıcaklarda Evleri Serin Tutmak için Beş Ders
You must be logged in to post a comment Login