Suriye’de Erken Bizans Dönemine Ait Mozaik Keşfedildi

Suriye’nin kuzey kesiminde yer alan Uqeirbat arkeolojik alanında yürütülen kazı çalışmaları sırasında,  büyük bir erken Bizans mozaiği ortaya çıkarıldı.

Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne (DGAM) göre, 450 metrekareyi bulan devasa mozaik, daha önce Tayebt el-İmam’da bulunan mozaikten sonra Suriye’de bulunan ikinci en büyük mozaik olma özelliğini taşıyor.

DGAM müdürü Mahmud Hamoud’a göre mozaik, MS 5. yüzyıla kadar uzanan ve çeşitli dini sahneleri tasvir eden bir kilise zemininin parçası.

Dr. Hamoud, “Sahneler, tavus kuşu, su aygırı, kara güvercinleri, koyun ve geyik gibi bilinen dini çağrışımların yanı sıra doğurganlık ve yenilenebilirlik yaşam ağacı sahneleri gibi çeşitli nadir geometrik, bitkisel ve hayvansal formlar gösteriyor.” dedi.

Mozaik, eseri finanse eden kişilerin isimlerinin yer aldığı geometrik çerçeveler içinde yer alan 14 Grekçe yazılı metin içeriyor.

Mozaiğin bulunduğu kilise, sütunlarla ayrılan üç bölümden oluşuyor: Ana bir merkezi alan ve her iki tarafta cephe çıkıntısı. Kilise duvarları ise hala bir kısmı var olan sert kireçtaşından inşa edilmiş.

Uqeirbat arkeolojik alanı, üç ay önce, bulgular hakkında DGAM’ı bilgilendiren Suriye ordusunun alanı IŞİD teröristlerinden temizlemesinden sonra  keşfedildi. O zamandan beri, Müdürlük, kaldırılan ve Hama Ulusal Müzesi’ne aktarılan mozaiği ortaya çıkarmak için sürekli çalışıyordu.

Uqeirbat arkeolojik alanı, Suriye Arap ordusunun, bulgu hakkında DGAM’ı bilgilendiren Dash teröristlerinin kalıntılarını taramasından üç ay önce bulundu. O zamandan beri, Müdürlük, kaldırılan ve Hama Ulusal Müzesi’ne aktarılan mozaiği ortaya çıkarmak için sürekli çalışıyordu.

(Fotoğraflarla Konya’da Bulunan Mozaikli Gymnasium)


Syrian Arab News Agency. 26 Nisan 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login