Sagalassos Antik Kenti’nde 2000 Yıllık Çeşme Bulundu

Burdur’un Ağlasun İlçesi’ndeki Sagalassos Antik Kenti’nde, ünlü Antoninler Çeşmesi’nden daha eski 2000 yıllık yeni bir çeşme yapısı bulundu.

Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’nde yeni bulunan 2000 yıllık çeşme.

Yukarı agorada yer alan Antoninler Çeşmesi’nin hemen önündeki zeminde bulunan çeşmede kazıları, Belçika Katolik Leuven Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Peter Talloen yürütüyor. Dr. Talloen, bu yılki kazılarda bulunan çeşmenin kendileri için de sürpriz olduğunu belirtti.

1995 yılından bu yana Sagalassos kazı ekibinde yer alan Dr. Talloen, şunları söyledi:

“Antoninler Çeşmesi’ni 2010 yılında çalışır hale getirmiştik. Bu yılın sürprizi bu çeşme oldu. Antoninler Çeşmesi önündeki kalıntıda daha eski bir çeşmeye ait temel taşları bulduk. Bu çeşmenin tarihini öğrenmek, yapının hangi döneme ait olduğunu öğrenmek için kalıntının etrafından birkaç tane açma açtık.”

Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’nde yeni bulunan 2000 yıllık çeşme.

Dr. Talloen, kalıntıdan çıkan seramiklere göre çeşmenin, MÖ. 1. yüzyılın sonuna ait olduğunu kaydetti. Şehirdeki insanlar tarafından su ihtiyacı, hem de serinlemek için kullanılan bir çeşme olduğunu belirten Dr. Talloen, “Erken Roma döneminden itibaren büyük çeşme binaları bulunuyordu. Sagalassos’ta bol su vardı. Temel taşının altından ana toprağı görebiliyoruz” diye konuştu.

Dr. Talloen, 1850 yıllık Antoninler Çeşmesi yapılırken eski çeşmenin yok edildiğini de sözlerine ekledi.

Sagalassos Antik Kenti’ndeki ünlü Antoninler Çeşmesi.

Sagalassos Antik Kenti

Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti, antik dönemde Pisidia olarak bilinen bölgede yer alıyor. İlk yerleşim izleri günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar gittiği Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile iyi korunarak günümüze kadar ulaşabilmiş.

Kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekici. 1000 yıllık seramik üretimi ile Sagalassos, antik dönemlerdeki en uzun süre seramik üretimi yapan merkezlerden biriydi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kentin en göze çarpan yapılarından biri tiyatrosu ve Antoninler Çeşmesi. Antoninler Çeşmesi MS. 161-180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış ve tanrı Dionysos’a ithaf edilmişti.

Büyük İskender’in bölgeyi kendi topraklarına katmak istemesiyle ilk kez adını duyuran kent, MÖ. 333 yılında kanlı bir savaşla Büyük İskender’in eline geçti. Daha sonra birçok kez el değiştiren Sagalassos, önce Seleukosların, sonra Bergama Krallığı’nın, Roma Cumhuriyeti’nin, Galat Kralı Amyntas’ın eline geçti. İmparator Augustus sayesinde tekrar Roma İmparatorluğu’na katıldı. 518 yılında büyük bir deprem geçiren kent, 542 yılında veba salgınıyla boğuştu.

Sagalassos Antik Kenti’nde Kitlesel Göçün İzleri Bulundu

Roma İmparatoru’nun 1900 Yıllık Yazlık Evi Burdur’da Bulundu

Kibyra Antik Kenti’nde Yeni Bulunan 2000 Yıllık Çeşmeden Tekrar Su Akacak


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply