Kırım’ı Rusya anakarasına bağlayan Kerch Boğazı köprüsü yapımında, daha önce benzerine az rastlanmış pişmiş toprak bir heykel bulundu. Rusya Bilimler Akademisi’nden Sualtı Arkeolojisi Birimi başkanı Sergei Olkhovsky, Ak-Burun yakınlarında sualtında yapılan arkeolojik araştırmalar çerçevesinde bu heykelin bulunduğunu söylüyor.
Antik Yunan dönemine tarihlenen eserin ne zaman ve nerede yapıldığına dair çalışmalar, konunun uzmanları tarafından araştırılıyor.
Pişmiş toprak eserlerin seri üretimi, MÖ. 6. yüzyılda başladı ve genellikle bunların boyu 40 santimetreden büyük değildi. Fakat bu bulunan bu heykel başının, çok daha büyük bir heykelin bir parçası olduğu düşünülüyor. Eserin bulunduğu alanda iki dalgıç ekibi tarafından çalışmalar devam etmekte. Ak-Burun’da devam eden araştırmaların bu yaz sonunda tamamlanması planlanıyor.
Olkhovsky, “Bildiğimiz kadarıyla, bu benzersiz eserin keşfi, Kuzey Karadeniz bölgesinde kendi türünün ilk örneği. Bu tür eserler daha önce hiç bulunmadı. Ne için yapıldığını, nerede ve ne zaman yapıldığını anlamak için, önde gelen Antik Yunan uzmanlarıyla işbirliği yapacağız ve laboratuvar testleri gerçekleştireceğiz.” diyor.
Ortaya çıkarılan buluntular Doğu Kırım Tarih ve Kültür Müzesi koleksiyonuna verilecek. Araştırmacılar bölgenin 2000 yılı aşkın bir süredir Akdeniz ve Azak Denizi bağlantılı ticaret yolunun ana ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirtiyor.
Daha öncesinde yine aynı inşaat projesi kapsamında yapılan araştırmalarda araştırmacılar bazı sikkeler, antik su yolları ve asil mezarları ortaya çıkarmışlardı.
Böylesine zengin bir tarihi birikimin üzerinde devam eden köprü inşaatı ise tartışmaların ana konusu konumunda. Araştırmacılar inşaat alanı içerisinde kalan kültür varlıklarını ortaya çıkarabilmek ve yıkımdan kurtarabilmek için çalışmaların bir süre daha devam etmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
TASS
You must be logged in to post a comment Login