Restorasyon Sırasında Mescid-i Şah Zarar Gördü

Yetkililer, mimari bir şaheser olan 17. yüzyıldan kalma bir İran camisinin restorasyon çalışmaları sırasında hasar gördüğünü kabul etti.

İsfahan, İran’ın en önemli turistik yerlerinden biri.

İsfahan’daki Şah Camii, İran’daki muhtemelen en güzel olarak kabul edilen mimari yapılardan biri ve Birleşmiş Milletler Dünya Mirası alanının bir parçası.

Ancak son fotoğraflarda, bir tarafı düzensiz görünüyor ve kendine özgü çiçek desenleri uyuşmuyor.

(İlgili: Yılanlı Sütun’a Restorasyon Sırasında İsim Kazınmış)

Yetkililer sorunları kabul etti, ancak düzeltilebileceklerini söyledi. Projenin restoratörü Mehdi Pakdel, çalışmanın “henüz bitmediğini” söylüyor.

Restore edilen çinilerdeki bazı desenler birbirini tutmuyor.

Pakdel, kullanılan iskele ile ilgili sorunları ve 54 metrelik kubbenin yüksekliğinden kaynaklanan zorlukları suçladı.

Cami, ülkenin üçüncü büyük şehri olan İsfahan’ın altın çağı olarak bilinen dönemde inşa edilmişti. Çarpıcı parlak mavi ve sarı desenli çinileri ile İran’ın içinden ve dışından Müslüman ibadetçiler ve turistler için bir cazibe merkezi.

Kentin kültürel mirasının başkanı Alireza Izadi, “Denetçiler ve restoratörler, özellikle kubbenin üst kısmında hasar olduğunu fark etti. Kubbe karolarını değiştireceğiz çünkü iskelenin ağırlığı kenarlarına zarar verdi.” diyor.

Kubbenin yanlarından biri yamuk görünüyor.

İran’ın tarihi kenti İsfahan’daki Mescid-i Şah, İmam Câmii veya Şah Câmii olarak da biliniyor. Safevî döneminde inşa edildi ve Şah’ı Abbas (I. Abbas) tarafından yaptırıldı. İran mimarisinin başyapıtlarından biri ve İran’ın İslam dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Nakş-ı Cihan Meydanı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.


BBC. 18 Temmuz 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login