Pompeii’den Çaldıklarını Lanet Getirdiği Gerekçesiyle İade Etti

Kanada’da yaşayan bir kadın, Pompeii’den çaldığı seramikleri yıllardır kötü şans getirdiği gerekçesiyle suçlayarak geri gönderdi.

Ziyaretçiler, Vezüv Yanardağı’nın eteğindeki Pompeii arkeolojik alanında yürüyor. C: Tiziana Fabi / AFP / Getty Images

15 yıl önce Pompeii antik kentinden parçalar çalan bir turist, “lanetli” olduklarını iddia ederek eserleri iade etti.

Adı Nicole olan Kanadalı kadın, iki mozaik çini, bir amforanın parçaları ve bir seramik parçası içeren bir paketi, güney İtalya’daki Pompeii’deki bir seyahat acentesine bir itiraf mektubuyla birlikte gönderdi.

2005 yılında Pompeii arkeoloji parkını ziyaret ettiğinde 20’li yaşlarının başında olan Nicole, o zamandan beri iki kez meme kanserine yakalanması ve maddi sıkıntılar yaşaması da dahil olmak üzere yaşadığı talihsizlikler nedeniyle bu eserleri suçladı.

(Hierapolis Antik Kenti’nden Kaya Kabartması Çalındı)

Nicole, eserler ile birlikte gönderdiği notta şunları yazdı: “Lütfen onları geri al, kötü şans getiriyorlar.”

Nicole, hırsızlık yaparken, “kimsenin sahip olamayacağı” bir tarih parçasına sahip olmak istediğini, ancak kalıntıların “çok fazla negatif enerjiye sahip olduğunu” söylüyor.

Pompeii, 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın feci patlamasından sonra volkanik küle gömüldü ve yeniden keşfinin klasik dünyadaki yaşam anlayışını dönüştürdüğü 16. yüzyıla kadar gömülü kaldı.

Antik bölge, İtalya’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri ve yıllarca buradan hırsızlık yapan turist sorunuyla uğraşmak zorunda kalındı.

Nicole yazdığı mektupta dersini aldığını ve “Tanrı’dan bağışlanma” dilediğini yazdı.

“Şimdi 36 yaşındayım ve iki kez meme kanseri oldum. Sonuncusu çift mastektomi ile bitti. Ailem ve ben mali sorunlar yaşadık. Biz iyi insanlarız ve bu laneti aileme ya da çocuklarıma aktarmak istemiyorum.”

Pişman olan tek kişi Nicole değildi. Paket, yine Kanadalı bir çiftten, 2005 yılında siteden çalınan bazı taşlarla birlikte başka bir günah çıkarma mektubu içeriyordu.

“Vezüv’ün patlaması ve korkunç ölümleri sırasında bu zavallı ruhların yaşadıkları acıyı ve ıstırabı düşünmeden aldık. Üzgünüz, lütfen bu korkunç seçimi yaptığımız için bizi affedin. Ruhları huzur içinde yatsın.”

Yıllar geçtikçe, suçluluk duygusunu ifade eden mektuplarla birlikte birçok çalınan eser iade edildi. Bunun üzerine park görevlileri eserlerin sergilendiği bir müze kurdu.


The Guardian. 11 Ekim 2020.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login