Pompeii Müzesi, Enfes Eserleri ile Yeniden Açılıyor

Bombalama ve deprem nedeniyle aldığı hasarlardan on yıllar sonra, Pompei’nin müzesi yeniden doğuyor; antik Roma şehri kazılarında keşfedilen enfes bulguları sergiliyor.

Dionysos’a ait bir büst; 25 Ocak 2021’de, Güney İtalya’daki Pompeii’de, Antiquarium Müzesi’nde sergilendi. Şehir; MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yerle bir olmuştu. C: AP Photo/Gregorio Borgia

MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın püskürmesiyle harap olan şehrin kalıntılarının olduğu arkeolojik parkın yetkilileri, 25 Ocak Pazartesi günü müzenin açılışını yaptı.

(Pompeii’de Sokak Yemeği Sunan Freskli Dükkan Ortaya Çıktı)

Antiquarium olarak bilinen müze, Pompeii’ye kalıcı bir sergi alanı yaratıyor. Ziyaretçiler; açığa çıkarılan genişlemiş şehrin villalarına ait freskle kaplı duvar bölümlerini ve arkeologlar tarafından gün ışığına çıkarılan bazı grafiti örneklerini görebilecekleri gibi gümüş kaşıklardan bronz yemek ısıtıcılarına kadar günlük hayata ait olan ve volkanik patlama tarafından gömülen eşyalara da rastlayabilir.

Fotoğrafta, henüz açılan Antiquarium Müzesi içindeki Ephebos heykeli görülüyor. C: AP Photo/Gregorio Borgia

İlk açılışı 1873’te yapılan Antiquarium, II. Dünya Savaşı sırasında bombalanarak zarar görmüştü ve yine 1980’de Napoli bölgesini sallayan ölümcül bir deprem nedeniyle hasara uğramıştı. Müze, depremden bu yana kapalı olmasına rağmen 2016’da geçici bir sergi alanı olması amacıyla yeniden açıldı.

(Pompeii’de Bir Efendi ve Kölesinin Kalıntıları Bulundu)

Antiquarium’da sergilenenler aynı zamanda Pompeii’nin süslü bir Roma şehri olmadan önceki halinin bir yerleşim yeri olarak tarihini belgeliyor.

C: AP Photo/Gregorio Borgia

İtalya’nın COVID-19 pandemisine bağlı olarak getirdiği seyahat kısıtlamaları nedeniyle şu anda sadece İtalya’nın Napoli bölgesini ve Pompei kalıntılarını içeren Campania adlı bölgesinden ziyaretçiler müzeyi görebiliyor.

Pompeii, İtalya’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri ve kitle turizmi nihayetinde serbest olduğunda kalıntılara giriş biletleri ile Antiquarium da ziyaret edilebilecek.

Uzun zamandır Pompeii’nin müdürlüğünü yapan Massimo Osanna, “Müzenin güçlüklerle geçen onlarca yıl sonra yeniden açılması, bu kadar zor bir dönem için umut verici bir işaret.” diyor. “Zor bir dönem” diyerek, pandeminin İtalya’nın en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizme vurduğu ağır darbeden bahsediyor.

Müzenin son odasında, kaçmaya çalışan fakat volkanik gaz patlamalarından etkilenen veya Vezüv’ün püskürttüğü lav taşı yağmuru tarafından öldürülen insanların üzücü kalıntıları sergileniyor.

“Volkanik patlamaya adanan son odayı özellikle dokunaklı buluyorum; bu odada patlamanın yaydığı sıcaklıktan etkilenen nesneler ile kurbanların ve hayvanların kalıpları sergileniyor.” diyor Osanna. “Gerçekten, MS 79’da yaşanan patlamanın yarattığı drama elinizle dokunabiliyorsunuz.”

Bir ziyaretçi, müzenin son odasında sergilenen ve MS 79’da patlayan yanardağın iki kurbanına ait olan kalıpların fotoğrafını çekiyor. C: AP Photo/Gregorio Borgia

Pompeii’nin büyük bir kısmı hala gün ışığına çıkarılmadı. Turizm faaliyetlerinin pandemi sırasında neredeyse durmuş olmasına rağmen arkeologlar çalışmalarına devam ettiler.

Osanna ve ekibi, yalnızca bir ay önce, Pompeii’deki antik bir fast-food restoranını ortaya çıkardı. Tamamıyla ortaya çıkartılan bulgu, antik şehrin dışarıda yemeyi seven vatandaşlarının arasında popüler olan yiyeceklerin ve hatta Pompeii’nin yok olduğu gün menüde ne olduğunun açığa çıkarılmasına yardımcı oldu.


The Associated Press. 25 Ocak 2021.

Kocatepe Üniversitesi'nde Hukuk okuyor. Dil, tarih ve arkeoloji alanlarında kendini geliştiriyor.

You must be logged in to post a comment Login