Neredeyse Dinozorlarla Aynı Kaderi Paylaşacaktık

66 milyon yıl önce dinozorların neslinin tükenmesinin, memelilerin dünyaya hakim olmasına yol açtığı düşünülmekteydi. Fakat yapılan yeni bir araştırma, birçok memelinin de dinozorlarla beraber yok olduğunu göstermekte.

Uluslararası memeli evrimi ve büyük soy tükenişleri uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, memeliler neredeyse dinozorların yolunu izleyip yok oluyorlarmış.

10 km genişliğindeki astroid, Kretase Dönemi’nin sonunda Meksika’ya çarpıp küresel felaketle birlikte bir çevresel yıkım başlattığında, Kuzey Amerika’da yaşayan keselilerin üçte ikisi yok oldu. Bu miktar, en geç Kretase Dönemi memelilerinin fosillerini barındıran Kuzey Amerika’da yaşayan çeşitlerin %90’ından fazlası anlamına geliyor. Büyük felaketten sonra keseliler, eski çeşitliliğini asla yakalayamadı. Bu ise günümüzdeki keselilerin neden az sayıda olduğunu ve Güney Amerika ve Avustralya gibi bölgelerde sınırlı kaldıklarını gösteriyor.

Keselilerin çöküşünün plesental memeliler için iyi tarafından bakacak olursak; memeliler yavrularını gelişmiş bir biçimde doğurmaya doğru evrildi. Sonucen; farelerden insanlara kadar memeliler, bugün dünyanın her yerinde varlıklarını sürdürüyorlar.

Araştırmanın başındaki Doğal Tarih ve Bilim New Mexico Müzesi’nden Thomas Williamson: “Bu olay, klasik bir hikayedeki dönüm noktasıdır. Sadece dinozorların yok oluşu değil, aynı zamanda memelilerin saltanatı için büyük bir fırsat olmuş. Fakat içlerin de keselilerin de olduğu birçok memeli çeşidi de öldü. Bu da plesental memelilerin domine etmesini sağladı” dedi.

Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Steve Brusatte: “Herkes tarafından bilinen hikayeye göre dinozorlar yok oldu ve memeliler bir şans yakalamış oldu. Fakat bizim araştırmamız, memelilerin de neredeyse yok olduğunu gösteriyor. Eğer birkaç şanslı tür yaşamayı başaramasaydı memeliler de dinozorlar gibi ortadan kaybolacaktı ve biz şu an burada olmayacaktık” dedi.

Dev Yumurtanın İçinde ‘Bebek Ejderha’ Dinozoru Bulundu

Dinozorların En Eski Akrabası Dört Ayak Üzerinde Yürüyordu


Makale: Williamson, T. E., Brusatte, S. L., & Wilson, G. P. (2014). The origin and early evolution of metatherian mammals: the Cretaceous record. ZooKeys, (465), 1.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply