Neolitik Dönem’de Ok İle Avlanma Dayanışmayı Tetiklemiş Olabilir

İspanya’da La Draga kazı alanında bulunan yayları araştıran arkeologlar, Neolitik Dönem’de ok ve yay ile yapılan avcılığın, sosyal uyumu tetiklemiş olabileceğini söyledi.
neolitik dönemde prestijdığında, av teçhizatlarını geliştirmenin beslenmek için asıl amaç olmadığını söyleyen araştırmacılar, Neolitik okçuluğun çok önemli bir sosyal rolü ve prestiji olabileceğini belirtti.

Archaeological Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, bazı durumlarda itibar, avlanan hayvanın türüne göre, bazı durumlarda da avın çeşitliliğine göre belirleniyordu.

Avrupa’da En Eski Neolitik Yaylar

Araştırmada yer alan bilgilere göre, 2012 yılında La Draga alanında, üç adet porsuk ağacından yapılmış yay bulundu. Bunlara yapılan analizler, yayların 7400 ila 7200 yaşında olduğunu gösterdi. Böylece Avrupa’da şu ana kadar kendi türünün en eski örneklerini oluşturdukları da tescillenmiş oldu.

Üç yaydan tümlenebilen bir tanesinin uzunluğu 1088 mm, genişliği maksimum 25 mm ve kalınlığı 15 mm. Bu boyutlar, Avrupa’nın diğer yerlerinde bulunan Neolitik yaylara göre daha küçük. Fakat La Draga’da bulunan ve tümlenemeyen diğer iki yay, Avrupa’daki benzerleri ile neredeyse aynı boyutlarda.

Araştırmacılar, La Draga’da bulunan yayların, Erken Neolitik ok-yay teknolojisi için eşsiz belgeler olmasının yanı sıra, aynı zamanda ilk tarımcı toplumlarda avlanmanın sosyal rolüne dair bilgiler sunabilecek en eski kanıtlar olduğunu söylüyor.

La Draga kazısında bulunmuş Bucranium

La Draga Kazıları

La Draga Kazı Alanı

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply