Nefertari’nin Mezarı Tekrar Ziyarete Açılıyor

Mısır, MÖ. 1279 ve MÖ. 1212 yıllarında hüküm süren 2. Ramses’in eşi Nefertari’nin mezarını tekrar turizme açmayı planlıyor. Nefertari’nin mezarı, alanın duvar resimleri üzerine duyulan endişelerden dolayı sekiz yıldır kapalıydı.

Kraliçeler Vadisi’ndeki gömü alanı, İtalyan Arkeolog Ernesto Schiaparelli’nin mezarı keşfinin 110. Yılı şerefine, ekim ayının ortalarında on günlüğüne açılmıştı. Mısır Turizm Bakanı Hisham Zazou, geçen ay yaptığı bir konuşmada, mezarın ziyarete açılma süresinin artırılmasını ve her ay belli periyotlarda sınırlı sayıda kişinin ziyaret edebilmesini önermişti. Alan ziyarete kapatıldığı 2006 yılından önce, her ziyaret seferinde 150 kişiyle sınırlıydı.

Mısır turizm endüstrisi 2011 yılındaki devrimden sonra büyük yara almıştı. Bu yıl Mısır’a, ocak ayından ekim ayına kadar 7.1 milyon turist geldi. 2010 yılında ise bu sayı 14.7 milyondu. Kızıl denizin civarındaki tatil beldelerinde turist sayısı artmış olsa da, kültürel alanlarda bu sayı oldukça düşük kaldı. Otoriteler şimdi ise turistleri Nil Vadisi’ne geri çekmeyi planlıyor.

Nefertari’nin Mezarı Tehlikede mi?

Mezar, Kraliçe Nefertari’nin tanrılarla birlikte çizilmiş renkli resimleriyle ünlü. Fakat çok iyi korunmuş resimler, buranın keşfinden sonra artan nem seviyesi ile birlikte hızla bozulmaya başlamış. Bozulmaların bir parçası da turistlerin nefesine bağlanıyor. 1986’dan 1992’ye kadar Getty Konservasyon Enstitüsü, buradaki eserleri stabile etmeye çalıştı. Daha sonra 1995’te mezar tekrar ziyarete açıldı fakat tekrar gündeme gelen endişeler 2006’da tekrar kapanmasına yol açtı.

Enstitünün yıllar süren çalışmalarından sonra yaptıkları açıklamaya göre; içerideki çizimlerin bozulmasında ziyaretçilerin nefesinin etkisi büyük.

Nefertari Kimdir?

MÖ. 1290 ile MÖ. 1254 yılları arasında yaşamış, henüz 13 yaşındayken, 2. Ramses henüz tahta geçmemişken onunla evlenmiş ve büyük kraliyet hanımı olmuştur. Evlendikleri sırada 2. Ramses’in de 15 yaşında olduğunu belirtmekte fayda var tabi. Nefertari’nin ismi “güzel eş” anlamına gelmektedir. Ramses’in sekiz eşinden en ön planda olanıdır. Nefertari’nin bilindiği kadarıyla altı çocuğu olmuştur fakat bunlardan hiçbiri tahta geçememiştir. Ramses’in ise hükümdarlığı boyunca yaklaşık 50 çocuğu olduğu biliniyor. Ayrıca 2. Ramses, Ebu Simbel’deki kendi anıtının yanına Nefertari için yapımı 20 yıl süren ve yapımında binlerce işçinin çalıştığı bir tapınak yaptırmıştır. Üstüne de “Güneşin Parladığı Kadın” yazdırmıştır. Fakat Nefertari Tapınağın açılışına gittiği sırada tapınağı göremeden ölür. Muhteşem süslenmiş mezarıyla Kraliçe Vadisi’nin en görkemli mezarlarından birine sahiptir.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply