Neandertaller 130.000 Yıl Önce Kürdan Kullanıyordu

Bir Neandertal dişinde bulunan “kürdan” olukları, arkaik insanların diş problemlerini 130.000 yıl önce tedavi etmeye çalıştığını gösteriyor. Araştırmacılar bulguyu tarihöncesi dişçiliğin bir kanıtı olarak görüyor.

Araştırmada incelenen Neandertal dişleri. F: David Frayer, University of Kansas

Daha önce yapılan birçok araştırmada, bazıları 2 milyon yıl öncesine uzanan eski insanların fosilleşmiş dişlerinde kürdan olukları tespit edilmişti; ancak bu davranış çoğu zaman Neandertallerle ilişkilendirilmemişti.

Araştırmacılar, bir Neandertal bireyin ağzının sol tarafındaki dört mandibular dişi analiz ettikten sonra bulguları yayınladı.

Bu Neandertal dişleri aslında yeni bulunmadı, yaklaşık 100 yıl önce Hırvatistan’daki Krapina arkeolojik alanında bulundu. Bununla birlikte araştırmacılar halihazırda 1899-1905 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan eserleri ve insan kalıntılarını yeniden inceleme sürecindeler.

Bulguları tekrar inceleyen araştırmacılar, kısa süre önce Neandertallerin kartal pençesinden yaptığı bir takı hakkında bir çalışma yayınlamışlardı.

Bu araştırmada, dişler, oklüzal aşınmayı, kürdan oluğu oluşumunu, çizikleri ve kişinin ölümünden önce oluşmuş emaye çatlaklarını belgelemek için ışık mikroskopu kullanılarak detaylı olarak analiz edildi.

Neandertal canlandırması.

Diş tahrişine karşı kendi kendine tedavi

Dişlere yapılan analizlere göre araştırmacılar, çizikler ve oluklar tespit etti; bu da, bu dişlerin sahibi olan Neandertal adamı veya kadını için tahriş ve rahatsızlık verdiğini gösteriyor. Bununla birlikte, dişlerin ait olduğu alt çene bulunamadığı için araştırmacılar periodontal hastalık gibi şiddetli bir diş hastalığından muzdarip olup olmadıklarını söyleyemiyor.

Ancak kesin olan tek şey, bu Neandertal bireyin diş rahatsızlığını hafifletmek için kendini tedavi etme girişiminde bulunduğu.

İncelenen dişlerin ikisi aslında normal pozisyonlarının dışına çıkmıştı. Bununla ilişkili olarak, bu iki dişte ve bu dişlerin arkasındaki iki azı dişinde altı adet kürdan oluğu bulundu. Analiz sonuçları, dişlerdeki kırılmaların bireyin ölümünden sonra oluşma ihtimalini eliyor ve kürdan oluklarının diş problemlerini hafifletmek için yapıldığını gösteriyor.

Kansas Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı David Frayer, “Kürdan olukları, kırılmalar ve azı dişi üzerindeki çizikler gibi tüm bulgular beraber ele alındığında, Neandertal’in bir diş problemine sahip olduğu anlaşılıyor ve bu birey muhtemelen kendisini tedavi etmeye çalışıyordu.”

“Modern bir insanın yapmasını beklediğimiz davranışlar bir şekilde birbirine uyan ilginç bir bulguydu. Herkesin diş ağrısı vardı ve dişlerle ilgili bir sorun yaşamanın nasıl bir şey olduğunu herkes bilir.”

Bilim insanları, kartal pençesinden yapılmış takıların keşfi ile birlikte bu kürdan izlerini ve diş manipülasyonlarının ilginç olduğunu, çünkü Neandertallerin modern insanlardan çok daha yeteneksiz olduğu fikrine meydan okuduklarını söylüyor.

Modern İnsan Levant’a Gelmeden Önce Neandertaller Doğaya Uyumlu Yaşıyordu

Çek Cumhuriyeti’nde Neandertal – Homo Sapiens Geçişine Dair İzler Bulundu

40,000 Yıllık Kuzgun Kemiğinde Neandertal Çentikleri Bulundu

Neandertaller de Kürdan Kullanmış Olabilir


IB Times. 28 Haziran 2017.

Makale: Frayer, D. W., Gatti, J., Monge, J., & Radovčić, D. (2017). Prehistoric dentistry? P4 rotation, partial M3 impaction, toothpick grooves and other signs of manipulation in Krapina Dental Person 20. Bulletin of the International association for paleodontology, 11(1), 1-10.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply