Lucy, 3,2 Milyon Yıl Önce Alet Kullanma Becerisine Sahipti

En ünlüsü Lucy olan ve 3,2 milyon yıl önce yaşamış küçük beyinli Australopithecus’lar bile ellerini alet yapmak için kullanabiliyordu.

Lucy, ellerini taş yontmak ve ağaçlarda sallanmak için kullanmış olabilir. C: Wikimedia Commons

İlk Homo türleri Dünya’da belirmeden çok önce, antik maymunsu hominin türlerden biri olan Australopith‘ler, alet kullanmak için gerekli el becerilerini geliştirmiş olabilir.

Şimdiye kadar antropologlar, bu soyu tükenmiş canlıların karmaşık görevler için uygun el yapısına sahip olmadığını düşünüyordu. Ancak yeni bir analiz, bu türlerin aslında “güçlü kavrama” ve “elle manipülasyon” yapabildiklerini öne sürüyor.

Australopith’ler ilk kez, yarım yüzyıl önce Australopithecus afarensis türüne ait, dünya çapında Lucy olarak bilinen 3,2 milyon yıllık bir örnek bulunduğunda dikkat çekmişti.

Bu ilkel homininlerin el becerilerini anlamak için, yeni çalışmanın yazarları üç farklı Australopith türünün ellerindeki kas, tendon, bağ ve kemiklerin üç boyutlu modellerini oluşturdular.

(İlgili: 3,2 Milyon Yaşındaki Lucy, Bizim Kadar Dik Durabiliyordu)

Araştırmaya Australopithecus sediba ile başlayan araştırmacılar, bu yaklaşık iki milyon yıl önce yaşamış türde kas bağlantılarını inceleyerek, insan benzeri el kullanımı, güçlü kavrama ve elle manipülasyon yeteneği olduğuna dair izler buldular. Özellikle bu türün serçe parmağındaki iç kas yapısının, daha sonra taş aletler üretip kullanan Homo türleriyle benzerlik gösterdiği keşfedildi.

Australopithecus sediba, son Australopit türlerinden biri olup bazı insan türleriyle birlikte yaşamıştı, bu nedenle araştırmacılar, bu türde bizim soy hattımızla belirli benzerlikler görmeyi bekliyorlardı.

Daha eski olan Australopithecus afarensis türüne, yani Lucy’ye odaklandıklarında ise, Lucy’nin ellerinin muhtemelen maymunsu ve insansı özelliklerin bir karışımını sergilediğini buldular. Bazı özellikler goriller, şempanzeler ve orangutanlarla daha çok örtüşüyordu.

Buna rağmen, türün serçe parmağın daha fazla kullanılmasını içeren, alışılmış insan benzeri bir el kullanımına sahip olduğu görüldü. Daha önce, Australopithecus afarensis’in taş aletler üretemediği düşünülüyor ve bu nedenle gezegenin bilinen en eski aletleri olan Lomekwi endüstrisinin yaratıcısı olabileceği ihtimali göz ardı ediliyordu.

Ancak, çalışmanın yazarları bu antik aletleri Lucy ve türüne atfetmekten kaçınsalar da, bu türün ilkel aletler üretebilecek yeteneğe sahip olabileceğini ve aynı zamanda ellerini ağaçlarda maymun benzeri hareketler için kullanmış olabileceklerini öne sürüyorlar.

Son olarak, Australopithecus africanus için bir model daha oluşturuldu. Bu tür de Australopithecus afarensis gibi maymunsu ve insansı el özelliklerinin bir mozaiğini sergiliyordu. Ancak araştırmacılar, bu türün hangi davranışları sergileyebileceğini tam olarak belirleyemediler.

Araştırmacılar genel olarak, “Sonuçlarımız, Australopithecus sediba ve Australopithecus afarensis’in insan benzeri manipülasyonlara, özellikle güçlü kavrama ve elle manipülasyona benzer faaliyetlerde bulunduğunu öne sürüyor” diyor.

“Bu bulgular, bazı australopith türlerinin zaten insan benzeri manipülasyonlar gerçekleştirdiğine dair yeni kanıtlar sunuyor, ancak ellerinin çevikliği muhtemelen daha sonraki Homo türleri kadar yüksek değildi.”


IFL Science. 8 Ekim 2024.

Makale: Kunze, J., et al. 2024. Humanlike manual activities in Australopithecus. Journal of Human Evolution.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login