İspanya’da Müslüman Komutanın Kılıcı Dijitalleştirildi

İspanya’da 15. yüzyılda yaşamış müslüman bir komutana ait süslü kılıç, üç boyut teknolojisi ile dijitalleştirildi.

Kılıcın fotogrametrik bir görüntüsü. C: InHeritag3D

Altın, fildişi ve değerli metallerle kaplı kılıç, Gırnata Emirliği’nin son sultanı Kral XII. Muhammed’in (Boabdil) hizmetinde bir askeri komutan olan Ali Atar tarafından kullanılmıştı.

Atar, 90 yaşında Kral XII. Muhammed’in birliklerinin, Lucena kentini Hıristiyan güçlerinden almak için başlatılan başarısız bir girişimde öldü. Boabdil olarak da bilinen Gırnata Emirliği’nin XII. Muhammed’i, savaşta esir alındı.

(Çorum’da 3.500 Yıllık Eşsiz Hitit Kılıcı Sergileniyor)

Şimdi ise uzmanlar ve üç boyut uzmanı Ingheritag3D, İspanya’daki Toledo Ordusu Müzesi’nde bulunan Atar’ın kılıcının dijital versiyonunu yarattı.

Nasri Hanedanlığı, komutan Ali Atar’a ait kılıç, İspanya’daki Toledo Ordusu Müzesi atölyelerinde dijitalleştirildi. C: IngHeritag3D

İlk olarak, silah fotogrametri adı verilen bir teknik kullanılarak birkaç farklı açıdan fotoğraflandı. Görüntüler daha sonra üst üste bindirildi ve 3 boyutlu modeli oluşturmak için kılıcın telkari tutacağının özenli çizimleriyle birleştirildi.

(Antalya’daki Patara Antik Kenti’nde 1.000 Yıllık Viking Kılıcı Bulundu)

Araştırmanın eş yazarı Margot Gil-Melitón, “Bu teknikler, müzelerin içindeki ve dışındaki ilgili eserlerin değerlenmesi olasılığını sunuyor, çünkü üç boyutlu modelleme hem uzmanlar için hem de internet üzerinden kamuya açık ve etkileşimli olarak paylaşılmaya hazırlandı.” diyor.

Etkileşimli 3-B animasyon, izleyicilerin kılıcın tutacağının dijital versiyonunu döndürmelerini ve ayrıntılı yapıya daha yakından bakmalarını sağlıyor.

XII.Muhammed, Gırnata Emirliği’nden Boabdil olarak da bilinir. C: Carl Simon / Birleşik Arşivler / Getty Images

Araştırmacılar bu sayede, ülke tarihindeki çalkantılı dönemin diğer yönlerine ışık tutuyor.

Örneğin geçen yıl uzmanlar, Aragon Kralı II. Ferdinand’ın askeri komutanlarından birine gönderilen 500 yıllık gizli mektupların sonunda deşifre edildiğini açıkladı. Ferdinand mektupları 16. yüzyılın başlarında İtalya’daki askeri bir sefer sırasında Büyük Kaptan olarak bilinen Gonzalo Fernández de Córdoba’ya göndermişti.

İspanya’nın Ordu Müzesi, gizemli belgelerin deşifre edilmesine yardımcı olmak için İspanya’nın istihbarat ajansı Centro Nacional de Inteligencia’nın (CNI) uzmanlarını çağırdı. 237 harf kodu ve 88 sembolden oluşan harfler, tarihçileri şaşırtmıştı.


Fox News. 28 Mart 2019.

Makale: Gil-Melitón, M., & Lerma, J. L. (2019). Historical military heritage: 3D digitisation of the Nasri sword attributed to Ali Atar. Virtual Archaeology Review, 10(20), 52-69.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login