İnsanlar 400.000 Yıl Önce Tavşanları Avlıyordu

Avrupa’da, Paleolitik dönem insansıları, düşünülenden çok daha önce menülerine küçük ve hızlı hayvanları eklemeye başlamıştı.

Güney Avrupa bölgelerinden gelen fosiller, insanların eski akrabalarının 400.000 yıl kadar erken bir zamanda küçük ve hızlı hayvanları avladığını gösteriyor. Fotoğraftaki tavşan kemikleri, muhtemelen iliği almak için kırılmış. C: EPCC-CERPTAUTAVEL

Araştırmaya göre soyu tükenmiş insan türleri, yaklaşık 400.000 yıl öncesine kadar güney Fransa’da ve muhtemelen Avrupa’nın diğer Akdeniz bölgelerinde tavşan avlıyordu. Bu avcılar ayrıca yaban keçisi ve geyik gibi daha büyük canlıları da yakalıyordu. Yeni bulgu, bu eski insan akrabalarının esnekliğini ve yenilikçiliğini vurgulayabilir.

Paleoantropolog Eugène Morin başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, insanların öncelikli olarak büyük avları yemekten uzaklaşarak küçük hayvanlara yöneldikleri bu diyet, eski insanların yeme alışkanlıklarında önceden bilinen bir değişiklikten çok daha önce ortaya çıktı.

(Neandertallerin Yok Olmasında Tavşanların Etkisi Var)

Daha sonraki geçişlerde, Paleolitik dönem insanları, 36.000 yıl öncesinden başlayarak, çeşitli küçük hayvanlar da dahil olmak üzere, yediklerindeki çeşitliliği önemli ölçüde genişletti.

Araştırma ekibi, daha önce Fransa’nın güneyindeki sekiz alanda bulunan 21 set hayvan fosili ve taş alet üzerinde çalıştı. Bir set dışında hepsi, çok sayıda tavşan familyasına ait hayvan içermekteydi. 17 fosil grubundaki tavşanlarda, büyük olasılıkla kasaplık işlemleri sırasında taş aletler tarafından yapılmış kesikler ortaya çıktı.

Araştırılan arkeolojik alanlardan en eskisi olan Terra Amata’daki 400.000 yıl öncesine tarihlenen bir tabakada, tanımlanabilen 205 hayvan kemiğinden yaklaşık yarısı tavşanlara ait çıktı.

Araştırmacılar tarafından incelenen diğer küçük av hayvanlarının bulunduğu arkeolojik alanlar, yaklaşık 60.000 yıl öncesine kadar dayanıyordu.

(Tavşanların Evcilleşme Hikayesi Tamamen Yanlış Olabilir)

Morin’in ekibi, eski Homo gruplarının çoğunlukla İspanya’dan İtalya’ya kadar Akdeniz’de koloni olarak yaşayan tavşanları avladığını belirtiyor. Koloni halinde yaşayan tavşanların avlanması, muhtemelen yalnız yaşayan yabani tavşanlardan daha kolaydı.

40.000 yıl önce insanlar, yabani tavşanları düzenli olarak avlıyordu ve muhtemelen 11.500 yıl öncesinde bu yakalanması zor yaratıkları köpeklerin yardımı ile takip ediyorlardı.


Science News. 6 Mart 2019.

Makale: Morin, E., Meier, J., El Guennouni, K., Moigne, A. M., Lebreton, L., Rusch, L., … & Cochard, D. (2019). New evidence of broader diets for archaic Homo populations in the northwestern Mediterranean. Science Advances, 5(3), eaav9106.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login