İnfografik Anlatımla Antik ve Modern Mitolojide Psikopomposlar

Görevleri ölen ruhları bu Dünya’dan Öbür Dünya’ya taşımak olan psikopomposlar, aslında antik ve modern birçok inançta yer alıyor.

19. yüzyılda Alexander Litovchenko tarafından resmedilen Kharon’un bir yorumu.

Psikopompos (Yunanca ψυχοπομπός) “ruhların rehberi” anlamına geliyor.  Bu karakterler aslında birçok dinde yaratıklar, ruhlar, melekler veya tanrılar olarak karşımıza çıkıyorlar. Sorumlulukları; yeni ölen ruhları bu Dünya’dan Öbür Dünya’ya kadar taşımak. Ölenleri yargıla(ya)maz, yalnızca onlara rehberlik edip, gidecekleri yere ulaştırırlar. 

Cenaze sanatında sıkça görülen Psikopompos, farklı zamanlarda ve farklı kültürlerde antropomorfik varlıklar, atlar, geyikler, köpekler, kuzgunlar, kargalar, baykuşlar veya serçeler gibi motiflerle tasvir edildi.

(İnfografik Anlatımla Antik Mısır Tanrıları)

Mitolojide Antik Mısır tanrısı Anubis, Yunan sandalcı Kharon, Tanrı Hermes ve Tanrıça Hekate, Roma tanrısı Merkür en klasik örnekler arasında yer alıyor. Bu karakterlerin çoğunun Psikopompos olması dışında elbette başka birçok görevi ve önemi de mevcut.

Zaman ve mekân açısından çok uzak olan kültürlerde bile, birbirine hem fiziksel hem de mitolojik hikâye açısından çok benzeyen Psikopompos karakterlere denk gelmek oldukça ilginç. Bu durum aynı zamanda geçmişte ve günümüzde insanların yalnızca öldükten sonra nasıl yargılanacaklarına kafa yormadıkları, buna ek olarak yargılanacakları yere nasıl gidecekleri, yollarını nasıl bulacakları konusunda da endişelendiklerini gösteriyor.

Bu infografik çalışmasıyla farklı kültürlere ait olan en genel ‘ruh rehberlerini’ sizler için derledik. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Arkeoloji bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji öğrencisi. Sosyoloji yüksek lisansı icin hazırlanıyor.

You must be logged in to post a comment Login