Göbeklitepe Yıl Sonuna Kadar Ziyarete Kapandı

İnsanların çiftçiliğe ve hayvancılığa geçmeden önce inşa ettiği Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, yıl sonuna kadar ziyarete kapatıldı.

Göbeklitepe Yıl Sonuna Kadar Ziyarete Kapandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Göbeklitepe’nin çatı örtüsü yapımı, canlandırma merkezi yapımı ve zamanında tamamlanabilmesi için 13 Haziran 2016 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında ziyarete kapatılacağını duyurdu.

Urfa’da MÖ. 10.000 yani günümüzden 12.000 yıl öncesine tarihlenen Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bir inanç merkezi olan Göbeklitepe, Doğuş Grubu’nun öncülük ettiği yeni bir proje kapsamında korunup turizm merkezi haline getirilecek. Göbeklitepe’nin daha iyi korunabilmesi ve bir turizm merkezi haline gelmesi için sağlanan fonlar, ortaya çıkarılan yapıları koruma amacıyla üzerinin kapatılması ve bunların yanı sıra turizmin antik yapılara zarar vermemesi için yürüyüş yolları ve çitler inşa edilmesinde kullanılacak.

Bu kapsamda Göbeklitepe, bu ay içinde 8 aylığına ziyarete kapatılacak ve çalışmalara başlanacak. İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklama yapan Doğuş Grubu, önümüzdeki 20 yıl içinde National Geographic Society işbirliğinde projeye 15 milyon dolar ayıracağını bildirmişti.

Göbeklitepe

Kazıların başladığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbekli Tepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip. Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12.000 yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski.

Uzmanlar daha önce, avcı-toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünüyorlardı. Fakat tarıma geçilmeden önce avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edilen Göbekli Tepe, tüm bu düşünce sistemini altüst etti.

Göbeklitepe’deki T biçimli dikilitaşların en büyüğünün ağırlığı 16 tonu aşıyor. Bu taşları yontmak ve yakındaki taşocağından taşımak, çok sayıda insan ve hepsini doyuracak miktarda yiyecek gerektiren zorlu bir organizasyon gerektiriyor.

Burada şimdiye kadar yapılan kazılarda bu insanların yerleşik bir hayat sürdüğüne dair bir kanıt bulunamadı. Bu yüzden Göbekli Tepe’nin dönemsel bir toplanma ve şölen yeri olduğu düşünülüyor.

Göbeklitepe’de Dev Klasik Müzik Festivali Düzenleniyor

Göbekli Tepe Baştan Aşağı Yenileniyor

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login