Göbekli Tepe’nin de Dahil Olduğu Taş Tepeler’de Kazılar Başlıyor

Şanlıurfa’da Göbekli Tepe ve çevresindeki diğer on bir arkeolojik alandan oluşan Taş Tepeler’de kazılar başlıyor. Yapılacak kazılar sonucu Göbekli Tepe kültürü hakkında yeni bilgiler edinilecek.

Göbekli Tepe ve çevresindeki 11 arkeolojik alan, Anadolu’nun ve Yukarı Mezopotamya’nın yerleşik hayata geçen en eski topluluklarına ev sahipliği yapıyor. 200 kilometrelik bir alana yayılmış vaziyetteki ‘taş tepelerin’ insanlık tarihi için az bilinen bir dönemi aydınlatması bekleniyor. ‘Taş Tepeler’de ortaya çıkan anıtsal yapıların, insanların bir araya geldiği komünal mekanlar olduğuna inanılıyor.

Taş Tepeler, Göbekli Tepe ile çağdaş olan ve benzer özellikler taşıyan başka yerler de olduğunu gösteriyor. Bu yerlerin tamamının yüksek tepeler üzerinde, avcılık için ideal alanlarda olduğu anlaşılıyor. Bu alanların yakın çevresinde bulunan av yerleri de bu görüşü destekler nitelikte.

(Karahantepe’de Göbeklitepe ile Çağdaş Özel Yapılar Bulundu)

Göbekli Tepe’nin tarihi MÖ 9600’lere kadar uzanıyor ve yaklaşık 1500 yıllık kesintisiz bir süreci yansıtıyor. Bizim Göbekli Tepe ile tanıdığımız bu süreç, aslında geniş bir coğrafyayı kapsıyor ve dinamizmini uzun süre koruyor.

Uzun mesafeli ticaretin gerçekleştiği, hayvan evcilleştirme ve tarım denemelerinin yapıldığı, ilk köylerin kurulduğu ve anıtsal yapıların inşa edildiği bölge, yeni alanların kazılmasıyla daha iyi anlaşılacak. Bölge aynı zamanda organize iş gücünün ve uzmanlaşmanın ilk örneklerini barındırıyor.

Göbekli Tepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan şu anda yedi tanesinin kazısı sürüyor. Diğer kazıların da başlamasıyla bu 12 çağdaş arkeolojik alan insanlık tarihi için önemli bir dönem hakkında bilgiler verecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Taş Tepeler isminin bölgedeki bu 12 arkeolojik alan için bir çatı isim olduğunu ve bu projenin Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleşen en büyük arkeoloji projesi olduğunu söylüyor.

Söz konusu 12 alan şunlardan oluşuyor: Göbekli Tepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yenimahalle.

Kazılarda ortaya çıkan buluntular, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login