Gizemlerle Dolu 7 Antik Uygarlık  

Tarih bilgimiz araştırmalar ışığında her alanda kendini geliştirmiş olsa da hala gizemleriyle karşımızda duran onlarca uygarlık var. O uygarlıklarından birkaçını sizler için derledik.

7- Nebati Krallığı  (MÖ. 400 – MS. 106) (Ürdün)

Gizemli Antik Ugarlıklar

Dünyanın en önemli mimari kalıntılarından biri olan Petra’daki Al Khazneh‘in mimarları, ticarette oldukça başarılı Kenanlı bir halk. Roma’ya MS. 106’da boyun eğmeden önce Edomi bölgesine yerleşmişler başkentlerini Petra olarak seçmişler ve Aramice konuşmuşlar.

6- Khmer İmparatorluğu (MS. 802 – MS. 1431) (Kamboçya)

Gizemli Ugarlıklar

Güneydoğu Asya’nın en güçlü imparatorluklarından hinduizmin hüküm sürdüğü imparatorluk topraklarında pek çok tapınak inşa edimiştir. Bunlardan en ünlüsü ise başkentlerinden biri olan Angkor’da bulunan Angkor Wat.

5- Olmec (MÖ. 1775 – MS. 400 ) (Meksika)

Gizemli Antik Ugarlıklar

Olmec ismi aslında onlara sonradan yakıştırılmış bir ad. Bu Mesoamerican uygarlığında yaşayan insanlar için krallığın ismi “Tamoanchan”dır. Özellikle heykeltraşlıkları ile bilinen halk Meksika’daki ilk uygarlığı da temsil eder. Güçlü bir mimari anlayışa sahiplerdir ve Meksika’da Tamoanchan’ların kültürel öğelerinin takibi 7500 yıl öncesine kadar yapılabilir.

4- Axum Krallığı (MÖ. 100 – MS. 600) (Etiyopya)

Gizemli Antik Ugarlıklar

Afrikanın gelmiş geçmiş en zengin krallıklarından, Nil’in akıntılarında ticaret yapan kadim halklardan biri. Kendi alfabelerine sahipler ve taştan yaptıkları devasa yapılarla göz kamaştıran bir krallık. Tarihe olan yenilgilerinin nedeni ise iklim değişikliğine dayatılmakta.

 

3- Chavin Krallığı (MÖ. 900 – MÖ. 100) (Peru)

Gizemli Antik Ugarlıklar

Prekolombiyalı diye adlandırılan kültürlerin başlangıcında bulunur. Peru’nun yüksek And Dağları’nın tepelerinde yaşamışlardır. Peşinden gelen tüm kültürler onların anlayışını takip etmişlerdir. Krallığın yıkılışı ise tam bir gizemdir.

2- Saudeleur Hanedanlığı (MS. 1100 – MS. 1600) (Mikronezya)

Gizemli Antik Ugarlıklar

Pasifik’te küçük bir ada olan Pohnpei’de yaşayan halk, tam bir ilkel yaşam içerisinde bir hayat sürmekte iken bir grup insan tarafından onları yönetme görevi devralınır ve hanedanlığın başkenti olan Nan Madol kurulur. Oldukça ufak bir insan grubundan oluşan hanedanlıktaki yapı faatliyetleri ise iş gücünün ve zamanın oldukça ötesindedir. Bazılarının ağırlıkları 50 tonu geçen bazalt taşlar  taşınmış ve bunlardan bir şehir kurulmuştur.

1- Harappan Uygarlığı (MÖ. 3000 – MÖ. 1700) (İndus Vadisi)

Gizemli Antik Ugarlıklar

Güneydoğu Asya’daki en eski uygarlıktır. MÖ. 3000 dolaylarında kurulduğu düşünülen uygarlığın döneminde, 5 milyon kişiyi içinde barındırdığı düşünülmektedir. Bu sayı o dönemki dünya nüfusunun %10’una tekabül etmektedir. Şehir altyapısı, metalurji dükkanları ve dönem içerisinde düşünüldüğünde dev sayılabilecek yapı faaliyetleri ile üzerinde pek çok tartışma bulunan bu uygarlığın sadece insanların nasıl devasa bir uygarlık kurdukları değil, nasıl 5 milyonluk dev popülasyonun besin ihtiyacını sağladığı dahi bir muammadır.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply