Girit’te Nazilerin İdam Ettiği 18 Sivilin Kimliği Belirlendi

Araştırmacılar, antik DNA analizi kullanarak, Girit’te 2. Dünya Savaşı’nda idam edilen 18 sivilin kimliğini tespit etti.

C: Foundation for Research and Technology–Hellas

Araştırma ve Teknoloji Vakfı-Hellas (FORTH) Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü (IMBB) Paleogenomik ve Evrimsel Genetik araştırma grubu tarafından ulusal düzeyde öncü bir çalışma yürütüldü. Adele (Rethymnon) köyünden 2 Haziran 1941’de idam edilen 18 sivilin kimlikleri, antik DNA ve genomik analiz teknikleri kullanılarak tespit edildi.

Paleogenomik ve Evrimsel Genetik laboratuvarı, antik genom analizi alanında temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmeyi amaçlıyor. Antik DNA, paleontolojik ve arkeolojik alanlarda bulunan kalıntılardan elde edilen korunmuş, ancak genellikle oldukça bozulmuş genetik materyali ifade ediyor. Genetik materyal kaynakları, 100 ila binlerce yıllık örneklerden izole edilebiliyor.

Bu laboratuvar, kötü korunmuş osteolojik materyallerle ilgili geliştirme, uygulama ve analiz tekniklerinde uzmanlaşarak insan kalıntılarının moleküler tanımlanması için önemli bir deneysel yaklaşım ve dolayısıyla adli araştırmalar için güçlü bir metodolojik araç oluşturuyor.

(İlgili: Tarih Öğretmeni, Evin Duvarına Gizlenmiş Nazi Eşyaları Buldu)

Bu bağlamda Adele toplumunun talebi üzerine laboratuvar, kendi toplu mezarlarını kazmaya zorlanan Nazizm kurbanı 18 sivilin kimliklerinin belirlenmesi gibi insani bir görevi üstlendi, koordine etti ve tamamladı.

Konunun yerel sınırları aşan tarihi, hassas ve uluslararası niteliğinin bilincinde olan laboratuvar, toplum ile yakın işbirliği içinde, kurbanların kalıntıları üzerinde sistematik, metodolojik ve disiplinler arası bir çalışma yürüttü. Araştırmanın sonuçları 2 Haziran 2024 tarihinde düzenlenecek resmi bir anma etkinliğinde açıklandı.

C: Foundation for Research and Technology–Hellas

Araştırmada, tüm kurbanların kimliklerini tespit etmek amacıyla arkeogenomik analizler ve tüm kafatası kalıntılarının hedefe yönelik antropolojik incelemesi bir arada uygulandı. Aynı zamanda, parçalanmış kafatasları antropolojik yöntemler kullanılarak restore edildi.

Ölenlerin moleküler kimliği, tüm genom üzerinde düşük kapsamlı dizileme teknolojileri kullanılarak ve kurbanların akrabalarınınkiyle karşılaştırılarak ve her zaman etik ve kişisel verilerin korunması kurallarına uygun olarak genetik akrabalık derecesini değerlendirmek için antik DNA analizi yaklaşımlarıyla elde edildi.

Bu çalışma, insani ve tarihi boşluğa ışık tutan, toplum için açık bir sayfanın kapanmasına ve aynı zamanda Adele ailesi kurbanlarının yaralarının sarılmasına katkıda bulunan ulusal düzeyde yayınlanmış ilk çalışma oldu.

Laboratuvarın bu araştırmaya katılımı çok düzeyli, karmaşık ve zorlu bir görevdi; ancak yine de akrabaların atalarının anısının manevi olarak haklı çıkarılmasına yönelik uzun süredir var olan ve ısrarla devam eden arzularını tatmin etmeyi başardı. Şimdi ise, 83 yıl sonra, bu insanların kaybı aydınlatıldı.

C: Foundation for Research and Technology–Hellas

Araştırma ve Teknoloji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Nektarios N. Tavernarakis, “FORTH’un kapsamlı deneyimi, uzmanlığı ve arkeogenetik alanında öncü araştırmalara olan bağlılığı … Yunanistan’daki ilk ve tek, Avrupa’daki birkaç antik DNA analiz laboratuvarından birinin kurulmasıyla devam etti.” diyor.

“Uluslararası standartlara göre faaliyet gösteren laboratuvar, modern bilimsel araştırmaları kültürümüz ve tarihimizle buluştururken, geçmişin araştırılması ve Yunan kültürel mirasının tanıtılması için yeni perspektifler yaratıyor.”

“Arkeogenetik Birimi, arkeologların ve yaşam bilimleri araştırmacılarının yakın zamana kadar sadece yurtdışında mevcut olan analitik teknolojilere erişimini sağlıyor. Birim, disiplinler arası yaklaşımlar ve geleneksel olarak birbirinden uzak bilimsel disiplinler arasındaki işbirlikleri için eşsiz fırsatlar sunuyor.”

“Klasik beşeri bilimler ile yaşam bilimleri, özellikle de biyoloji arasındaki bu bağlantı, yenilikçi araştırma faaliyetleri için bir sıçrama tahtası sağlarken, uzman bilimsel personel için de istihdam fırsatları yaratıyor.

“Adele’de Naziler tarafından infaz edilen 18 sivilin kimliklerinin tespit edilmesini içeren son çalışma, modern biyomedikal araştırmaların kültürümüz ve tarihimizle nasıl doğrudan bağlantılı olabileceğinin en iyi örneği. Geçmişimize yeni bir pencere açarak, büyük bir sosyal etkiye sahip önemli tarihi olaylar hakkında belirleyici bilgiler edinmemizi sağlıyor.”


Foundation for Research and Technology–Hellas. 27 Haziran 2024.

Makale: Nikolaos, P., Despoina, V., Argyro, N., Eugenia, T., Pavlos, P., Alexandros, S., & Nikos, P. (2024). Identification of the 18 World War II executed citizens of Adele, Rethymnon, Crete using an ancient DNA approach and low coverage genomes. Forensic Science International: Genetics, 103060.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Antik Çağ Tarihinde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login