Firavun I. Thutmose’un Kayıp Mezarının Parçaları Bulundu

MÖ 1500 yıllarında yaşamış firavun I. Thutmose’nin kayıp mezarı, Mısır’ın Luksor kentinde bulundu. Mezar Mısır’daki savaş arabalarının en eski tasvirlerinden birini barındırıyor.

I. Thutmose’nin mezarı, modern şehir Luksor yakınlarında. F: Jadwiga Iwaszczuk

MÖ 1500 yıllarında yaşayan I. Thutmose’nin mezarının zaman içinde kaybolduğu düşünülüyordu. Fakat arkeologlar, antik şehir Thebes’in bulunduğu yer olan Mısır’ın Luksor kentinde mezarın kalıntılarını buldu.

Thutmose, 18. Hanedanlığın 3. firavunuydu ve mezarı muhteşem bir ölçekte inşa edilmişti. Buna rağmen bölgenin yüz yıldan fazla süren araştırması boyunca mezarı bulunamadı.

Şimdi ise arkeologlar mezarın bazı bölümlerinin keşfedildiğini düşünüyorlar. Daha önce burası, 18. Hanedanlığın 5. firavunu olan Hatşepsut’un saltanatından başka bir liderin tapınağı olarak yanlış tanımlanmıştı.



Polonya’dan Mısır bilimcisi Jadwiga Iwaszczuk tarafından kalıntıların yeniden değerlendirilmesi, keşfin baştan tanımlanmasına neden oldu.

Iwaszczuk yaptığı açıklamada, “Bulunan kalıntıların hepsinin, I. Thutmose Tapınağından geldiği ortaya çıktı.” diyor.

“I. Thutmose Tapınağının bulunduğu yer (III. Thutmose Tapınağı yakınlarında) yarım yüzyıldan fazla zamandır biliniyordu, ancak şimdiye kadar araştırmacılar bunu yanlış tanımlıyordu.”

I. Thutmose Tapınağı’ndan küçük bir gravürlü taş parçası. F: Jadwiga Iwaszczuk

Söz konusu kalıntılar, bu dönem için alışılmadık bir şekilde, hem kireçtaşından, hem de kumtaşından oyulmuş. Kalıntılar, Iwaszczuk ve meslektaşları tarafından özenle çizilmiş ve fotoğraflanmış binlerce taş bloktan oluşuyor.

Gravürler, Antik Mısır’dan bugüne kadar bulunan savaş arabalarının da bulunduğu en eski savaş sahnelerinden birini içeriyor.

Kazılar gösteriyor ki, mezar birkaç yüz yıldır Thutmose’a ibadet etmek için tapınak olarak kullanılmıştı. Tapınak en az bir kez onarılmış olması, inananların burada kutsal alanın bakımını üstlendiğini gösteriyor.

Mezarda bulunan oymaların birinde savaşa doğru ilerleyen bir savaş arabası gösteriliyor. F: Jadwiga Iwaszczuk

Iwaszczuk, “Üzücü olarak, diğer pek çok Theban tapınağı gibi buradaki taş kaseler, yeni malzemeler için bir taş ocağı görevi görmüş” dedi.

“Günümüzde, tapınağın tam şeklini yeniden yaratmaya çalışmak için kullandığımız parçalanmış dekoratif kabartmalar da dahil olmak üzere sadece kullanılmayan üretim sonrası atıklar kaldı.”

Mısır’da Hanedanlık Öncesi Kaya Resimleri Bulundu

Mısır’daki Tapınakta Osiris, Ptah ve Sfenks Figürinleri Bulundu

Mısır’da Kraliyet Kuyumcusu ve Ailesinin 3500 Yıllık Mezarı Bulundu


Çeviren: Hüseyin Erdoğan. IB Times. 3 Temmuz 2017.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login