Fırat Nehri Kıyısında 1.800 Yıllık Gözetleme Kulesi Bulundu

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde bir çoban tarafından bulunan kalıntıların, 1.800 yıllık askeri gözetleme kulesine ait olduğu belirlendi.

Konacık köyü kırsalındaki Fırat Nehri kıyısında hayvanlarını otlatan Ramazan Kılınç, kayalıkların üzerinde farklı bir yapıyla karşılaştı.

Kılınç’ın ihbarıyla bölgeye giden Adıyaman Müzesi ekipleri, inceledikleri taşlardan numune aldı. Uzman ekiplerce yapılan araştırmada, kalıntıların 1.800 yıllık öncesine ait olduğu belirlendi.

Daha önce tescillenmediği anlaşılan yapının, Orta Çağ Dönemi’nde kullanılan askeri gözetleme kulesi olduğunu belirlendi. Daha sonra yapının tescil çalışmalarına başlandı.

(İlgili: Adıyaman’da 1800 Yıllık Üç Katlı Kült Alanı Bulundu)

Müze Müdürü Mehmet Alkan, Adıyaman’ın tarihi açıdan zengin bir kent olduğunu, bu nedenle zaman zaman yeni yapılarla karşılaştıklarını belirtiyor.

Yapının 1. yüzyılda inşasına başlanan, Orta Çağ’da da kullanılan, yaklaşık 1.800 yıllık askeri gözetleme kulesi olduğunu belirten Alkan, gözetleme kulesinin çevresinde kale yapısının olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor.

Alkan, “Geçmişten günümüze doğru Fırat Nehri’nin kenarında savunma amaçlı kaleler ve kuleler yapılmış. Burası da bunlardan birisi. Aynı zamanda bölgede çeşitli seramik parçaları da tespit ettik. Arşivimizde bu alan yok, tescilli olmadığını gördük ve tescile sunup koruma altına alacağız.” diyor.

Adıyaman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fuat Şancı da bölgede bir kalenin varlığından söz edilebileceğini ancak günümüze yalnızca askeri kulenin kalıntılarının ulaştığını söylüyor.

Bölgede bulunan bazı seramik ve mozaik parçalarının varlığı, bir zamanlar kalede halkın yaşadığına işaret ediyor.

Çoban Ramazan Kılınç da hayvanları otlatırken fark ettiği yapının ilgisini çektiğini ve müze görevlilerine bilgi verdiğini belirterek, “Ekipler gelip burada askeri kule olduğunu ve savunma amaçlı kullanıldığını söyledi. Bir şeylere vesile olduysam benim için ne mutlu.” diyor.

Geçtiğimiz sene Adıyaman’da 100 metre yükseklikte ve Kommagene Krallığı’na ait olduğu düşünülen 1.800 yıllık üç katlı kült alanı bulunmuştu. Zemin katı tek parça olan mağaranın ikinci ve üçüncü katının ise oyma merdiven yapılarak birbirine bağlandığı belirlendi. Sarp kayalıklarda bulunan ve içinde Kommagene Krallığı’na ait iki yazıt bulunduğu belirlenen mağarayı incelemek isteyen müze müdürlüğü ekipleri, AFAD’dan lojistik destek alıp, dağcılık yöntemlerini kullanarak mağaraya girebildi.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login