Defineciler Antik Kentteki Kayayı Parçaladı

Manisa’da yer alan Aigai Antik Kenti içinde tarihsel öneme sahip olduğu değerlendirilen bir kaya kütlesi defineciler tarafından parçalandı.

Aigai Antik Kenti’nde defineciler tarafından parçalanan kaya kütlesi. F: Doç. Dr. Yusuf Sezgin

Yunusemre ilçesinin Köseler Mahallesi sınırlarında yer alan antik kentte yürütülen kazılara başkanlık eden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, yaptığı açıklamada, kent alanı içinde bulunan yaklaşık 8 metre yükseklikteki dev kayanın defineciler tarafından özel tekniklerle parçalara ayrıldığını belirtti.

(Aigai Antik Kenti’nin Meclis Binasına Sponsor Olan Ailenin İsimleri Bulundu)

Antik kentteki kaya kütlesinin defineciler tarafından parçalandığını sosyal medyadan paylaşan kazı başkanı Doç. Dr. Sezgin, “Memleketimden Defineci Manzaraları. Yuntdağı Yağcılar Köyü yakınlarında, kayanın içinde altın arayan definecilerden geriye kalan görüntü. Bilmeyenler için hatırlatayım; Doğal Kaya’nın içinde eski eser bulunmaz!” dedi.

Kayanın iki gün önce ikiye ayrıldığını gördüklerini, yaptıkları incelemede damarı tespit edilerek delme cihazlarının yardımıyla parçalandığını ve içinde define arandığını tespit ettiklerini kaydeden Sezgin,

“Arkeolojik kalıntıların olduğu bölümdeki dev kaya kütlesi, defineciler tarafından parçalandı. Konuyla ilgili polise şikayette bulunduk, soruşturma başlatıldı. Bu kaya kültesinin parçalanmasına anlam veremiyorum. Muhtemelen tutulan bir dedektör, kayanın içindeki demir minareli yüzünden öttü ve içinde değerli bir şey olduğu zannedildi.” dedi.

Muhtemelen Kibele’yi simgeliyordu

Bölgede antik kalıntılara ve doğal güzelliğe zarar verildiğini dile getiren Sezgin, kayanın antik dönemde bilinçli olarak tek parça olarak bırakıldığına yönelik tahminlerinin de bulunduğunu söyledi.

(Aigai’de Eğitmene Ait 2200 Yıllık Lahit Bulundu)

Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kayanın burada olmasının bir anlamı var. Burada bir yerleşim yeri var, genelde yerleşim yerinde büyük kaya kütlesi yoktur. Fakat buradaki kaya özel olarak bırakılmış. Bunlara tüp kayaları diyoruz, tahminlerimiz doğruysa bunlar ana tanrıça Kibele’yi simgeliyor. Bu tahmini doğrular nitelikte kaya kütlesinin önü bir teras gibi düzeltilmiş. Tabii kaya parçalandıktan sonra bu görüntü tamamen kayboldu.”


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login