Danimarka’da 3000 Yıllık Yemek Pişirme Hatası Ortaya Çıktı

Danimarka’da keşfedilen 3000 yıllık yemek pişirme hatası, İskandinav Bronz çağı insanlarının günlük yaşamına ışık tutabilir.

Danimarka'da 3000 Yıllık Yemek Pişirme Hatası Ortaya Çıktı

Danimarka’da yapılan kazılarda, mutfakta yaygın olarak görülen yemeği ateşte unutma hatasının 3.000 yıllık örneği bulundu.

Pişmiş topraktan yapılmış bir çömlek, bir zamanlar çöplük olarak kullanılan bir atık çukurunun dibinde ters dönmüş bir şekilde ve günümüze kadar çok iyi korunmuş olarak bulundu.

3000 yıldır günümüze kadar sapasağlam kalmış bir çömlek bulmanın eşsiz bir bulgu olduğunu söyleyen Danimarka’nın Silkeborg Müzesi’nden arkeolog Kaj F. Rasmussen; “Çömlek, bu dönemde bu bölgede yemek pişirmek için kullanılan yaygın kaplardan. Çömleğin yanında bu tarihlemeye uygun birçok diğer buluntular bulduk.” diyor.

Bulunan çömlek gösteriyor ki, peynir yapımı aşamasında bir şeyler ters gitmişti. Çömlek herhangi bir temizleme çabasına girilmeden olduğu gibi çöpe atılmış. Arkeologlar, peynirin yanmasından dolayı o anki kızgınlıkla çömleğin hemen çöpe atılmış olabileceğini ya da peynir yapan kişinin sadece o çömlekten kurtulmak istemiş olabileceğini düşünüyor.

Rasmussen; “Emin olamayız ama o an peyniri yakan kişi suçluluk duymuş olabilir. Tüm peyniri yakmış ve oldukça kötü kokmuş olmalı. Yanmış bir peynirin ardından bir aile draması yaşanmış olabilir, böylece suçlu kişi çömleği aniden çöpe atmış olabilir.” diyor.

Rasmussen; “Normalde bulduğumuz kaplar çöpe atılmadan önce kırılmış olanlar ya da üzerine binen toprağın baskısıyla kırılanlar oluyor. Bu yüzden bu kap çok değerli.”

Daha da ilginci ise çömleğin içinde beyaz-sarı bir kabuk olması. Rasmussen daha önce böyle yanmış bir madde görmediğini söylüyor. Çömleklerin içindeki mısır tohum gibi gıda kalıntıları genellikle yanmış olarak bulunmakta.

Rasmussen; “Kopenhag’daki Danimarka Ulusal Müzesi laboratuarında gaz kromatografisi ile üç örnek analiz ettik. Çömlekteki yağlar büyükbaş hayvandan gelmekte. Büyükbaş hayvan yağı muhtemelen kötü sonuçlanmış bir peynir yapımını gösteriyor.”

“Bu yağ, geleneksel sert peynir yapımında kullanılan kesilmiş sütün son izlerinin bir parçası olabilir. Peyniraltı suyu kaynayarak aşağıya çöker ve çok fazla şeker içerir. Bu şekilde kış için saklanarak depolanabilir. Norveç usülü kahverengi lor peyniri yapmak için de aynı yöntem kullanılır. Peyniraltı suyu kaynayarak çöker ve geriye daha sonra kahverengi peynire dönecek olan karamel benzeri bir şey kalır.”

 


Discovery News

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login