Zonguldak’ta Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, ilçeye bağlı bazı köylerin inşaatı sırasında çıkan antik taş kalıntılarını toplayarak bunlardan yapay bir antik tiyatro oluşturdu.
Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla açılan Arkeoloji Atölyesi’nin ardından Zonguldak’tan da arkeoloji adına sevindirici bir haber geldi. Bu sefer de Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, evlerin enkazından topladığı taşlarla mini antik tiyatro yaptı ve insanların beğenisine sundu. Arkeolojiyi sevdirmek ve insanları bilinçlendirmek adına belediyelerin bu tür çalışmaları, arkeoloji bilincinin herkese aktarılmasını sağlamak açısından gayet faydalı duruyor.
Bu tür antik eserlere ilgisi olduğunu belirten Bülent Kantarcı, Çaycuma ilçesine bağlı köylerin enkazlarından taşlarını toplayıp, bunlardan küçük bir antik tiyatro kurduğunu aktardı. Bu taşların muhtemelen antik döneme ait yapılardan sökülüp alınan ve köylülerin kendi evlerinin yapımında kullandığı taşlar olduğu düşünülüyor. Mini antik tiyatronun yapım aşamasının da oldukça keyifli olduğunu anlatan Kantarcı, insanların burayı gördüğünde gerçek bir antik kalıntı sandığını söyledi.
Arkeolojik yapılara ilgisi olduğu her sözünden belli olan Kantarcı, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgedeki Filyos antik kenti ve Çayır mağarasından oraya su götüren su yolundaki eserlerin Doğu Roma dönemine ait olduğu söyleniyor. Milattan önce 200 yılları ile Milattan sonra 100 yılları arasına denk gelen 2000 yıllık Doğu Roma eserleri olduğu belirtiliyor. Üzüntü verici taraf şu: Bu antik su yolundaki su kemerleri ve diğer eserleri hep sökmüşler. Filyos’ta da aynı şekilde talan olmuş. Halbuki biz bunları olduğu yerde bırakıp da turizme açmış olsaydık çok daha değerli olacaktı. Ama en azından kalanları tutalım diyorum. Çünkü bunlar, çok büyük bir kültür ve turizm varlığımızdır. Bunlar bize Çomranlı köyünden muhtelif eski evlerin temellerinden çıktı. Orada bir arkadaşım var. Benim merakım olduğunu bildiği için haber verdi. Biz de kepçe gönderip bu taşları söktürdük. Enkazları atıp taşları içinden ayırdık. Sonra taşları buraya getirip dizdik ve böylece mini bir amfi tiyatro yaptık. Dizilişi itibariyle eski amfi tiyatronun görünümünden çok fazla bir fark yok. Burada acaba antik bir yerleşim mi var diye söylüyorlar. Halbuki burası Filyos çayının kenarında kumluk bir alandı. Küçücük bir dokunuşla nasıl şekil değiştirdiğini de insanlar görmüş oluyorlar. Antik taşları kırıp içinde hazine arayanlar var. Bu derece ahmak diyebileceğim insanlar, maalesef taşın içinde altın arıyorlar.”
You must be logged in to post a comment Login