Bilinen En Eski Düz Yüzlü Köpek Türü Aydın’da Bulundu

Aydın’da yer alan Tralleis Antik Kenti’nde, Antik Roma döneminde yetiştirilmiş düz yüzlü bir köpek türü keşfedildi. Köpek, sahibiyle birlikte mezara gömülmüş.

Araştırmacılar, günümüzde Türkiye’nin Aydın ilindeki Tralleis Antik Kenti’nde bir mezarda bulunan köpeğin kalıntılarını inceledi.

Köpek kalıntıları 2007 yılında Aydın’daki antik kentte bulundu, ancak o sırada incelenemeyecek kadar hassas olduğu düşünüldü ve bunun yerine güvenli bir yere konuldu. Geçtiğimiz aylarda araştırmacılar kemikleri aldı ve köpek hakkında daha fazla bilgi edinmek için kemikler üzerinde hassas bir çalışma başlattı.

(İlgili: ‘Süs Köpeklerinin’ Tarihi 2.000 Yıl Öncesine Uzanıyor)

İskelet tam olmasa da, araştırma ekibi bunun bir köpek olduğunu ve ona iyi davranıldığını belirleyebildi. Roma döneminden kalma pek çok köpek kalıntısı bulundu ve çoğu iş hayvanı olarak kullanıldığı için çoğuna iyi davranılmamıştı.

Araştırmacılar bu köpeği, boxer’ler, pug’lar ve chow chow’lar gibi düz yüzlü köpekleri içeren bir grup olan brakisefalik bir cins olarak tanımladı.

Tralleis Antik Kenti’nde bulunan düz yüzlü köpek türünün kafatası. C: Onar et al. 2023.

Bulgu benzersizdi; daha önce Roma İmparatorluğu’ndaki bir yerden başka bir brakisefali türü bulunmuştu ve bu, Pompeii’nin kalıntıları arasında ortaya çıkmıştı. Bulgu aynı zamanda, herhangi bir yerde bir brakisefali türünün bilinen en eski örneğini işaret ediyor, bu da Romalıların düz yüzlü köpekleri ilk üretenler olabileceğini düşündürüyor.

Araştırma ekibi ayrıca köpeğin genel boyutunu da çıkarabildi ve beklediklerinden daha küçük olduğunu buldu. Karbon tarihlemesi, köpeğin 1.942 ila 2.118 yıl öncesinde yaşadığını ortaya çıkardı. Ayrıca dişlerinin incelenmesi, ölmeden önce henüz yetişkinliğe ulaştığını gösterdi.

Ekip ayrıca kafatasını birkaç modern köpek ırkıyla karşılaştırdı ve çoğunlukla bir Fransız buldoguna benzediğini gördü.

Araştırmacılar, köpeğin muhtemelen sahibi olduğunu öne sürdükleri bir insanın yanına gömüldüğünü belirtiyor. Ayrıca, bu, köpeğin muhtemelen sahibi öldüğünde öldürüldüğünü ve gömüldüğünü, böylece ikisinin birlikte gömülmüş olabileceğini gösteriyor.


Makale: Vedat ONAR et al. (2023). Skull of a brachycephalic dog unearthed in the ancient city of Tralleis, Türkiye. Journal of Archaeological Science: Reports, 49, 103969.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login