Batık Gemiden Çıkan 170 Yıllık Şampanyanın Tadına Baktılar

Bilim adamları Baltık Denizi’nin dibinde bulunan batıktaki 170 yıllık şampanyanın tadına baktıklarını ve oldukça iyi olduğunu söylüyorlar. Şimdiye kadar tadına bakılmış en eski alkolün tadının çok tatlı olmasına rağmen aynı zamanda deri, tütün ve duman aroması olduğu belirtiliyor.

Fransız araştırmacılar, 2010 yılında Fin kıyı şeridinde, dalgıçlar tarafından 168 sağlam halde şişenin bulunmasından beş yıl sonra, Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları’nda şampanya üzerine yaptıkları kimyasal analizleri yayınladılar.

Reims Üniversitesi’nden araştırmanın başındaki Philippe Jeandet, şampanyadan bir kere koklamasının bile burnunu saatlerce gıdıkladığını söylüyor. “Meslektaşım mikro şırınga ile elime 100 mikrolitre (0.003 gram) koydu ve bu olağanüstüydü. Aroması tütün gibiydi ve saatlerce ağzımdan gitmedi.”

Şampanyadaki demir ve bakır elementlerinin miktarını şaşırtıcı bulan Jeandet, demirin muhtemelen şampanyayı şişelemeden önce yaşlandırmak için kullanılan tahta varillerin çivilerinden geldiğini, bakırın ise mantar ve küfleri öldürmek için kullanılan bakır sülfattan geldiğini belirtti. Günümüzde bütün şampanyalar şişelenmeden önce paslanmaz çelik fıçılarda saklanıyor. Araştırma ekibi aynı zamanda şampanyanın içinde, çökeltilmesi ve stabilize edilmesi için kullanılan bir protein olan jelatin buldular.

Şişeler Sapasağlam Duruyor

Şampanya şişeleri, Finlandiya’nın adalarının yakınlarında batan eski bir geminin kargosunda, 50 metre derinlikte bulunmuştu. Denizin dibindeki suyun sıcaklığı ise donma noktasından sadece birkaç derece yüksekti. Bu da şampanyaların iyi durumda günümüze kadar korunabilmesini sağladı. Tıpaların 170 yıl içinde bozulmamasının sebebi ise her iki tarafında da sıvı olması. Şişeler açıldığında tıpaların iki katı büyüklüğe ulaşması, karbonlaşma basıncına dayanıklı biçimde yapıldıklarını gösteriyor. Yani standart şampanya tıpalarından daha yoğun. Bu da şampanyaların daha iyi korunması çin yardımcı olmuş. Çoğu şampanya tıpası zamanla parçalanır. Aradan 50 yıl geçtiği anda bu risk iyice büyür.

Çok Şekerli Az Alkollü Şampanyalar

Baltık Şampanyalarının şeker oranı şaşırtıcı derecede %15 oranında şeker barındırması. Günümüz şampanyalarının şeker oranı %1 ila %3 arasında değişiyor. Ancak Sauternes ya da buz şampanyaları gibi tatlı şampanyaların içeriği %10 civarı şeker ulaşıyor.

Kimyasal analizler, şampanyayı yapan kişilerin tatlandırabilmek için şeker kamışı yerine yüksek seviyelerde konsantre üzüm suyu kullandığını gösterdi.

Şampanyaların alkol seviyesi ise &9 civarında. Günümüzde bu oran %13.

2012 yılında, bu şampanyalardan 11 tanesi açık artırma ile 156 bin dolara satıldı.

news.discovery

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login