Balıkesir’de 2.400 Yıllık Dionysos Maskı Bulundu

Balıkesir’de yer alan Daskyleion antik kentinde, muhtemelen adak olarak adanmış Yunan tanrısı Dionysos’un maskı bulundu.

Daskyleion antik kentinde sürdürülen kazılarda yaklaşık 2.400 yıl öncesine ait pişmiş toprak bir mask bulundu.

Balıkesir iline bağlı Daskyleion antik kentinde kazı ekibine başkanlık eden arkeolog Kaan İren, kentin akropolünde bulunan antik Yunan tanrısı Dionysos’un maskının bu yılki en ilginç bulgulardan biri olduğunu söylüyor.

Profesör İren, “Bu muhtemelen bir adak maskesi. Zamanla daha fazla araştırmayla bunun hakkında daha fazla bilgi elde edilecek.” diyor.

(Daskyleion Antik Kenti’nde 2600 Yıllık Mutfaklar Bulundu)

Daskyleion, Küçük Asya’nın birçok antik Yunan yerleşimine ev sahipliği yaptığı zamandan beri Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Manyas Gölü kıyısında yer alıyor.

İren, bu yıl şehrin akropolündeki Lidya mutfağında bir kiler ortaya çıkarıldığını söylüyor. Lidya mutfağında ve çevresinde kazılan topraktan yüzdürme işlemiyle tohum ve diğer organik parçaların elde edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu sayede, bölgenin 2.700 yıl önceki mutfağı ve yeme alışkanlıklarının daha iyi anlaşılması bekleniyor.

Kilerde çok sayıda pitos (depolama kabı) parçasına ve bu kaplarda saklandığı anlaşılan tohumlar ortaya çıkartıldı. Çalışmalarda mutfağın kiler kısmında yanmış halde bulunan farelere ait iskelet izleri, hayvanların burada telef olduklarını gösteriyor.

İren, bu sene yürütülen arkeolojik kazılarda en ilgi çekici buluntulardan birinin, kentin akropolünde bulunan ve MÖ 4. yüzyıl sonlarına tarihlenen pişmiş topraktan yapılmış tanrı Dionysos maskı olduğunu söylüyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login