Avcı Toplayıcı Toplumların Çömlek Kullanımında Balıklar Etkili Oldu

Arkeologlar, Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusunda kullanılan ilk çanak çömleğin pişirme, saklama ve balık ziyafeti amaçlı yapıldığını iddia etti. York Üniversitesi’nden ve Queens Enstitüsü’nden araştırmacılar, 3000 yıl önce Kuzey Amerika’da çömlek yapımının nasıl geliştiği üzerine bir araştırma yaptılar ve çömlek kullanımının artmasının önceden düşünüldüğü gibi yabancı gıdaların özel bir türüne ait bağımlılıkla ortaya çıkmadığını keşfettiler.

Çömlekler üzerinde yapılan araştırmaya göre, sosyal faktörler çömlek üretimini tetikledi. Kuzeydoğu Amerika’da geniş yelpazede vahşi hayvanlar ve bitkiler tüketilirken, çömlekler özellikle balık işlemek ve balık yağı üretmek için kullanılıyordu. Arkeologlara göre su ürünleri takas ürünü haline dönüştükçe ve avcı toplayıcıların grup şenliklerinde tüketildikçe, bölgede bulunan bol su kaynaklarının da etkisiyle çömlek üretimi de hızlandı.

Çanak çömleğin en erken görüldüğü 33 bölgeden alınan 133 kap örneğine yapılan analizlerde, çoğunlukla deniz ve tatlı su gıdalarının hazırlanması, saklanması ve pişirmesine dair izler bulundu.

Araştırmayı yürüten Antropoloji Profesörü Karine Taché: “Kuzeydoğu Amerika’daki çömlekçiliğin görüldüğü en eski bölgeler, avcı toplayıcıların özellikle bolluk dönemlerinde su ürünlerinin ortaklaşa toplanması ve balıkların işlenmesi için mevsimsel buluşma noktalarıydı.” dedi.

Dr Oliver Craig: “Japonya, Kuzey Avrupa, Alaska gibi dünyanın çeşitli yerlerinden elde edilen benzer sonuçlarla birlikte, araştırmamız, su ürünleri ile avcı toplayıcı toplumlar tarafından geliştirilen çanak çömlekler arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.”

http://www.pasthorizonspr.com

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply