Assos Antik Kenti’ne Ziyaretçi İlgisi Artıyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köyü’ndeki Assos ören yerinde, 2016 yılı ziyaretçi sayısı birçok kentin aksine önceki yıllara göre artış gösterdi. Ziyaretçi sayısının her yıl istikrarlı bir biçimde artmasında kentte yürütülen kazı ve onarım çalışmalarının önemli bir rol oynadığı görülüyor. Özellikle yerli turistlerin Assos’a olan ilgisi dikkat çekmekte.

Bizans konutu. F: Assos Antik Kenti Kazıları Arşivi

Assos’un, başta Aristoteles olmak üzere Platon’un öğrencilerinin üç yıl faaliyet gösterdikleri bir polis (şehir) olmasının yanında, İncil’de Aziz Paulus’un ziyaret ettiği yerleşimlerden biri olarak söz edilmesi kentin tanınmışlığına katkı sağlıyor. Akropolis üzerindeki Athena tapınağı, Arkaik Çağ Dor mimarisinin Anadolu’daki tek örneği.

Assos Athena Tapınağı. F: Assos Antik Kenti Kazıları Arşivi

Assos tipik bir Yunan polisi için gerekli olan akropolis, nekropolis, liman, savunma duvarları, tiyatro, gymnasion ve agora gibi kamusal yapıları iyi korunmuş nadir kentlerden biri. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün 1881 yılında ilk kazı yeri olarak Assos’u seçmesinin başlıca nedeni de Hellenistik Çağ’ın ideal bir polis örneği olmasıydı. Yüz yıl sonra 1981 yılında yeninden başlatılan kazılar halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Nurettin Arslan tarafından yürütülüyor.

Nekropolis ve Batı Kapısı. F: Assos Antik Kenti Kazıları Arşivi

Kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, diğer resmi kurumlar ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda devam etmekte. Son yıllardaki kazılarda Assos’un sadece Hellenistik Çağ’ı değil Erken Bizans Çağı yaşamını anlamak için de ideal bir yerleşme olduğu görülmekte.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply