Üzerinde karmaşık geometrik ve bitki desenlerinin bulunduğu Roma dönemine ait yaklaşık 2.000 yıllık mozaik taban, 2015 yılında Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde ortaya çıkarıldı.
Bir zamanlar bir hamam kompleksine ait havuzlu avlunun zeminini süsleyen mozaik, MS 3. yüzyıl civarına tarihleniyor ve yaklaşık 149 metrekare.
Avlu mozaiklerinin ana planı kare panelleri çevreleyen beyaz zemin üzerine bordürlerden oluşuyor. Havuzun doğu ve batı taraflarındaki 16 kare panelin her biri birbirinden renkli geometrik ve stilize bitkisel desenler içeriyor. Büyük karelerin içinde Süleyman düğümü motifleri ve üç boyutlu desenler yer alırken, aradaki daha küçük kare şeklindeki boşluklarda çok renkli eşmerkezli elmas motifleri görülüyor.
Bu 16 kare mozaik panele ek olarak, havuzun güney ve kuzeyindeki büyük panellerde de, benzer bir ızgara deseni oluşturacak şekilde çapraz olarak yerleştirilmiş eşmerkezli elmas motifleri bulunuyor.
Hamamın kullanım dışı kalmasından sonra yapı başka amaçlarla kullanıldığı için mozaikler kısmen zarar görmüş durumda.
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yer alan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti, adını Kommegene Kralı IV. Antiochos’tan alıyor.
İnsanlar Neden Tüm Gerçekleri Bilmeden Haklı Olduğunu Düşünüyor?
Tsavo Aslanlarının Dişlerindeki Kıllardan İnsan Yedikleri Anlaşıldı
Elazığ’da Tesadüfen Bulunan Devasa Mozaik Gün Yüzüne Çıkıyor
Getty Müzesi, 2.500 Yıllık Bronz Sediri Türkiye’ye İade Etti
Eski Toplumlardan Sıcaklarda Evleri Serin Tutmak için Beş Ders
You must be logged in to post a comment Login