Amerimnia Mozaiği, 1938 yılında Antakya Narlıca’nın Karabörk bölgesindeki bir mezarın girişinde bulundu.

MS 4. yüzyıla tarihlenen eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Huzur ya da sükun kavramlarının kişileştirmesi olan “Amerimnia”, mozaik panelin merkezinde, oturan bir kadın olarak gösteriliyor.
Beyaz ve krem rengi zemine işlenmiş kum saati formundaki motiflerden meydana gelen bordürün çevresinde geometrik motiflerle süslenmiş bir çerçeve bulunuyor. Mozaiğin merkezinde ise başının her iki yanında Grekçe “Amerimnia” yazılı kadın figürü yer alıyor. Bir himation giyen kadın, sağa doğru uzanmış bir biçimde oturuyor. Elbisenin kıvrımları oldukça belirgin. Başında ise çiçeklerden bir çelenk yer alıyor. Sağ elini yukarı kaldıran kadın, sol elinde ise bir obje tutuyor.

“Amerimnia” dünyayı geride bırakmakla ilişkilendirilebilirken, aynı zamanda “üzüntüden” ya da “endişeden” kurtuluşu ifade ediyor. Stauris Dağı’nın (Haç Dağı) eteğinde yer alan bir mezar odasının girişinde bulunan mozaik taban, Antakya’da bulunan nadir mezar mozaiği örneklerinden biri.
Zeynep Şoray | 18 Ağustos 2026
Antik DNA, Roma Sonrası Avrupa’da Yeni Topluma İşaret Ediyor
Zeynep Şoray | 17 Ağustos 2026
Düğme Sanılan Nesne 900 Yıllık Nadir Bir Viking Sikkesi Çıktı
Zeynep Şoray | 17 Ağustos 2026
Zeynep Şoray | 17 Ağustos 2026
Britanya’daki Zengin Demir Çağı Mezarları Roma’ya Bağlanıyor
Arkeofili | 16 Ağustos 2026
Arkeofili | 13 Ağustos 2026
Arkeofili | 12 Ağustos 2026
Trabzon’da 14.000 Yıl Önce İnsanlar Geniş Bir Ağın Parçasıymış
Arkeofili | 11 Ağustos 2026


You must be logged in to post a comment Login