Yapılan araştırmaya göre, bir çene kemiği fosili, evcil köpeklerin Orta Amerika’da 12.000 yıl öncesine kadar yaşadığını kanıtlayabilir.
Araştırmacılar, köpeklerin ve sahiplerinin potansiyel olarak büyük hayvanlarla birlikte yaşadıklarını söylüyor.
Kuzeydoğu Kosta Rika’daki Nacaome’de 1978 yılında yapılan bir kazıda Geç Pleistosen’e ait kemik kalıntıları bulundu.
Kazılar 1990’larda başladı ve dev bir at, Equus sp, bir glyptodon (büyük bir armadillo), bir mastodon (modern filin atası) ve orijinal olarak bir çakal kafatası olduğu düşünülen bir çene parçasının kalıntıları ortaya çıktı.
(Japon Kurdu, Modern Köpeklerin En Yakın Vahşi Akrabası Çıktı)
Kosta Rikalı araştırmacı Guillermo Vargas, “Pleistosen’de, yani 12.000 yıl önce bir çakalın olmasının çok garip olduğunu düşündük.” diyor.
“Kemik parçalarına bakmaya başladığımızda, bir köpeğe ait olabilecek özellikleri görmeye başladık. Böylece aramaya devam ettik, taradık… ve bunun 12.000 yıl önce Kosta Rika’da insanlarla birlikte yaşayan bir köpek olduğunu anladık.”
Köpeklerin varlığı, bir yerde insanların da yaşadığının işareti.
“Bu numunenin çakal olarak sınıflandırılmasının garip olduğunu düşündük çünkü sadece 20. yüzyılda Kosta Rika’ya ulaştılar.”
Türünün ilk örneği
Çakal, farklı bir çene ve daha sivri dişlere sahip olmasına rağmen, evcil köpeğin bir akrabası.
Vargas, “Köpek, insan yemeğinden arta kalanları yiyor. Dişleri, hayatta kalmasında o kadar belirleyici değil.” diyor.
“İnsan arkadaşlarıyla birlikte büyük avlar avladılar. Bu numune, bu farkı yansıtıyor.”
İnsanların son büyük buzul çağında Sibirya’dan Alaska’ya Bering Boğazı üzerinden geçip Amerika’ya göç ettiğine inanılıyor.
Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden biyolog ve zooarkeolog Raul Valadez, “İlk evcil köpekler kıtaya yaklaşık 15.000 yıl önce, Bering Boğazı’ndan göç eden Asyalıların bir ürünü olarak girdi.” diyor.
Valadez, “İnsansız köpekler hiç olmadı.” diyor.
Pleistosen sırasında insanların varlığı Meksika, Şili ve Patagonya’da kanıtlandı, fakat şimdiye kadar Orta Amerika’da kanıtlanmamıştı.
Vargas, “Bu, Amerika’daki en yaşlı köpek olabilir.” diyor.
Şimdiye kadar, onaylanmış en eski köpek kalıntıları Alaska’da bulundu ve 10.150 yaşında.
Oxford Üniversitesi, hayvan ve yaşı hakkında daha fazla genetik bilgi keşfetmek için numune üzerinde DNA ve karbon tarihleme testleri yapmayı teklif etti.
Fosil şu anda Kosta Rika’nın ulusal müzesinde tutuluyor, ancak örnek, bir uzman tarafından onaylanmadan köpek olarak yeniden tanımlanamaz.
Vargas, “Bu köpek keşfi, şu anda düşünülenden çok daha erken bir dönemde Kosta Rika’da insanların bulunduğuna dair ilk kanıt olacak.” diyor.
AFP. 12 Ekim 2021.
You must be logged in to post a comment Login