Amazonların Tarihi İnsansız Hava Araçlarıyla Aydınlatılacak

Bilim adamları, Brezilya Amazonlarının antik tarihine ışık tutmak için Dronelar (İnsansız Hava Aracı) ile Amazonları tarayacaklar.

Drone’un lazer ışınlarıyla yaptığı tarama ile antik izler veya yapı kalıntıları tespit edilebilecek. İngiltere destekli yürütülen bu proje geçmişten günümüze Amazonun kültürel hareketliliğin saptanması açısından oldukça önemli. Ayrıca çalışmanın sadece arkeolojik anlamda değil, Amazondaki sürdürülebilirlik hakkında da önemli bilgiler sunması gerekiyor.

1.7 milyon Euroluk bir ödenekle başlayan projede Precolombian denilen (MÖ. 3000) dönemden başlayarak Avrupa istilasına kadar olan dönem araştırılacak.

 Beklenti Karmaşık Toplum Düzeni

Beklenti ise Peru’da bulunan ve Greenpeace tarafından zarar verilen Nazca Çizgileri benzer motifler bulmak. Keza orman içerisinde yeri tespit edilmiş 450 adet geometrik şekil bulunmakta. Onlarla bağlantılı mimari kalıntı bulunamamış olsa da, bu tür faaliyetlerin kolektif bir davranışın kanıtı olduğu ise oldukça açık.

Yeni dünya arkeolojisinin bazı kanıksanmış sorularına yanıt olabileceği düşünülen bu çalışmada düşünülenin aksine bakir ormanlarda yaşayan ufak kabilelerle tanımlı Amazonun aslında araştırmacılar tarafından “Kültürel park hipotezi” olarak adlandırılan ve gelen buluntular ışığında karmaşık ve belli bir hiyerarşiye sahip bir toplumsal yapılaşmaya sahip olabildiği de kanıtlanmaya çalışılacak.

Dronelar aslında bu projede antik toplumlardan parmak izi toplamaya çalışacaklar. Amazon şartlarına göre dizayn edilen araç sayesinde ağaçlarla örtülü Amazonun derinliklerindeki gizli antik yaşamlar açığa çıkarılacak.

 

 Kaynakların Sürdürülebilirliği.

Projedeki bir diğer hedef ise Amazon kaynakları hakkında doneler elde edebilmek ve kaynakların sürdürülebilirliği üzerinde tahminde bulunabilmek. Bunun yanında Neoliberal politikalar karanlığında insanıyla ve yaşamsal diğer tüm fonksiyonlarıyla tehdit altında olan Amazonlar hakkında politikaya da bir bilinç  kazandırabilmek.

 

BBC News

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply