Altay Dağlarındaki Kadın Neandertalin Genomu Dizilendi

Neandertaller çok küçük gruplar halinde yaşamış olabilir ve beyinlerinin bazal ganglionlarında ifade edilen genler değişmiş olabilir.

Altay Dağları’ndaki Chagyrskaya Mağarası’ndan bir Neandertal genomu yüksek kalitede dizilendi. C: Dr. Bence Viola

Şimdiye kadar, yalnızca iki Neandertalin genomları yüksek kalitede dizilenmişti: Bir tanesi günümüz Hırvatistan’ındaki Vindjia Mağarası’ndan diğeri ise Sibirya’daki Altay Dağlarında yer alan Denisova Mağarası’ndan iki Neandertal bireyine ait genomlardı.

Şimdi ise Svante Pääbo’nun liderliğindeki araştırma ekibi, kalıntıları Chagrayrskaya Mağarası’nda bulunmuş üçüncü Neandertale ait genomu diziledi. Bu alan, dizilemesi yapılan Sibirya’daki Neandertal bireyin bulunduğu alana yaklaşık 106 kilometre uzakta bulunuyor.

(Neandertal Geni Taşıyan Kadınlar Daha Doğurgan)

Araştırmacılar, DNA’yı kemik tozundan ayrıştırdılar ve yüksek kalitede dizilediler. Araştırmacılar genomdan elde edilen verilerden yola çıkarak bilimsel araştırmalara dayanan birtakım tahminlerde bulundular. Kadın Neandertalin yaklaşık 60.000 ila 80.000 yıl önce yaşadığını tahmin ediyorlar.

Genomda bulunan varyasyonlardan yola çıkarak, bu kadın bireyin ve diğer Sibiryalı Neandertallerin 60 bireyden daha az küçük gruplar halinde yaşadıklarını tahmin ediyorlar.

Araştırmacılar ayrıca Chagyrskaya Neandertal’inin, 40.000 yıl önce yaşayan Sibirya Neandertal’inden daha çok, Hırvatistan’daki Neandertale benzediğini gösterdi. Bu durum, batıdaki Neandertal popülasyonlarının, bir noktada Sibirya’daki Neandertal popülasyonlarının yerine geçtiğini gösteriyor.

Çalışmanın baş yazarı Fabrizio Mafessoni, “Bizler ayrıca gençlik döneminde beynin striatum bölgesinde ifade edilen genlerin, beynin diğer bölgelerine kıyasla ortaya çıkan amino asidi değiştiren daha fazla değişiklik gösterdiğini bulduk.

Sonuçlar, beynin planlama, karar verme, motivasyon ve ödül algısı gibi çeşitli bilişsel yönlerini koordine eden bir kısmı olan striatumun, Neandertallerde eşsiz rol oynamış olabileceğini gösteriyor.


Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 17 Haziran 2020.

Makale: Mafessoni, F., Grote, S., de Filippo, C., Slon, V., Kolobova, K. A., Viola, B., … & Skoglund, P. (2020). A high-coverage Neandertal genome from Chagyrskaya Cave. bioRxiv.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji son sınıf öğrencisi. Nörobiyoloji, antropoloji, evrim ve paleobiyolojiye çokça ilgisi var.

You must be logged in to post a comment Login