Adıyaman’da Karakuş Tümülüsündeki Sütun Yıkıldı

Adıyaman’da, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 2.000 yıllık Karakuş Tümülüsü’nde bulunan tokalaşma sütunu yıkıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Nemrut Dağı eteklerinde bulunan 2.000 yıllık Karakuş Tümülüsü bölgesinde yer alan tokalaşma steli depremde yıkıldı. Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki sütun üzerinde Grekçe yazıtlar yer alıyordu.

Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde yer alan Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallık Ailesi kadınlarına ait bir anıt mezar. Adı, güneyinde dikili olan sütun üzerindeki kartal heykelinden geliyor. Yöre halkı tarafından “karakuş” olarak anılmasıyla literatüre bu isimle girmişti.

(İlgili: Depremde Gaziantep Kalesi’nin Surları Yıkıldı)

Tümülüs 110 metre çapında ve ilk yapıldığında 30 metre yüksekliğindeydi. Tümülüsün çevresinde altı adet sütün dikilmişti ancak günümüze bunlardan sadece dört tanesi ayakta gelebildi. Bu dört sütundan Kartal heykelinin bulunduğu sütun yedi adet blok taştan yapılmış, diğer üç sütun ise altı adet blok taşın üst üste konulmasıyla yapılmıştı.

Kommagene Kralı I. Antiochos’un oğlu Kral II. Mithridates’in (MÖ 36-20), kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alıyordu. Sütun üzerindeki yazıttan anlaşıldığı üzere anıt mezar, Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait.

Tümülüsün kuzeybatısında ayakta kalan tek sütun üzerinde, II. Mithridates ile kızkardeşi Laodike’nin kabartmalarının yer aldığı veda sahnesi bulunuyordu. Sütunda bulunan yazıtta, Grekçe, “Büyük Kral Antiochos ve Kraliçe Isias’a, oğlu büyük kral Mithridates (MÖ 36-21), bu anıtı kralın kızkardeşi ve kralların kralı Orodes’in karısı kraliçe Laodike’nin ebedi anısına yaptırdı.” yazıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login