Nevşehir’de Bulunan Yeraltı Şehrinde Yaşam Odaları Keşfedildi

Nevşehir’de TOKİ’nin Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkan yer altı şehrinde yeni uzun geçiş tünellerine ve yaşam galerilerine ulaşıldı.

Nevşehir’de Bulunan Yeraltı Şehrinde Yaşam Odaları Keşfedildi

Kent merkezinde yer alan ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Nevşehir Kalesi çevresindeki 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik alandaki kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda bu yılın başında ortaya çıkarılan yer altı şehrinde, yeni geçiş tünelleri ve yaşam galerileri bulundu.

Bulunan devasa yeraltı şehri, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da yankı uyandırmıştı ancak ne yazık ki yetkililer tarafından 3. Dereceden arkeolojik sit alanı ilan edilmiş ve butik otele dönüştürme kararı alınmıştı.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AA’ya yaptığı açıklamada, turizme kazandırılmış bilinen diğer yeraltı şehirlerinin geçmiş dönemlerde insanların tehlike anında kısa süreli sığındıkları yerler olduğunu belirtti fakat burasının insanların yaşamlarını sürdürdükleri gerçek bir yeraltı şehri olduğunu söyledi. Ayrıca diğer yeraltı şehirlerinde hiç görülmeyen uzun tüneller ve insanların yıllarca hayatlarını sürdürdükleri yaşam odalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

5.000 yıl öncesine dayanıyor

Yeni uzun tünellere ve insanların topluca yaşadığı alanlara ulaştıklarını belirten Ünver, içerisinde bezirhaneler, şapel ve insanların yeraltı şehrindeki farklı yaşam alanlarına eriştiği tünellere ulaşıldığını söyledi.

Ünver sözlerine şöyle devam etti; “Burası diğer yeraltı şehirleri gibi insanların belli bir süre saklandığı değil, sürekli yaşadıkları gerçek bir yer altı şehri konumunda. Dünya tarihi açısından da çok önemli bilgi ve bulgulara ulaşacağımıza kesin gözüyle bakıyoruz. Türkiye ve dünya tarihi adına önemli bir süreçte ilerliyoruz. Nevşehir’in tarihini 5.000 yıl geriye taşıyacak bu alandaki ilk bulgular bizi Hititler Dönemi’ne kadar götürüyor. Çalışmalar neticelendiğinde Kapadokya’nın tarihi yeniden yazılacaktır”

Lületaşı pipolar bulundu

Yürütülen kazı ve temizleme çalışmalarının ilk etabının 2017 yılında ziyarete açılacağını öngördüklerini dile getiren arkeolog Semih İstanbulluoğlu ise çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde devam ettiğini aktardı.

Kapadokya’da geçmiş dönemlerde yaşam sürmüş medeniyetler hakkında net bilgilere erişilebilecek kazı çalışmalarında ilginç malzemeler bulduklarını aktaran İstanbulluoğlu, “Hitit öncesi döneme dayandığı yönünde öngörülerimiz var bilimsel çalışmaların laboratuvar ortamlarından tamamlanmasının ardından daha net bilgilere ulaşabileceğiz. Kazı çalışmalarında tarihsel sürecini henüz tespit edemediğimiz lüle taşından yapılan pipolar gibi ilginç eşyalar bulduk. Bunlar insanlık tarihi açısından elimize net veriler sunabilir” ifadelerini kullandı.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login