2015 Ekim Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

Türkiye’de ve dünyada arkeoloji alanında her ay birbirinden ilginç gelişmeler gerçekleşiyor ve buluşlar yapılıyor. Düzenli olarak her ay derlediğimiz en ilginç arkeoloji haberleri listesi, bu ay da oldukça ilgi çekici haberleri barındırıyor. İşte Ekim ayı boyunca Türkiye’de ve dünyada olup biten arkeoloji olayları.

1- Sibirya’da 10.000 Yıllık Donmuş Mağara Aslanları Bulundu

Sibirya’da 10.000 Yıllık Donmuş Mağara Aslanları Bulundu

Sibirya’da Yakutistan olarak da bilinen Saha Cumhuriyeti’nde daha önce eşi benzeri görülmemiş 10.000 yıllık mağara aslanı yavruları bulundu. Mağara aslanlarının donarak mükemmel şekilde korunduğu ve tahmin edilenden daha eskiye tarihlendirilebileceği düşünülüyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

2- Yunanistan’daki 3500 Yıllık Savaşçı Mezarında Hazine Bulundu

Yunanistan’daki 3500 Yıllık Savaşçı Mezarında Hazine Bulundu

Yunanistan’daki Peloponez yarımadasında 3,500 yıllık bir savaşçı mezarında fildişi taraklar, bronz kılıç ve birçok değerli takıdan oluşan zengin bir hazine bulundu. Yunan Kültür Bakanlığı yağmadan korunmuş mezarın kıta Yunanistan’da “65 yıldır keşfedilen en önemli hazine” olduğunu söyledi.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

3- Yenikapı Batıkları İçin Yapılacak Müzeye Onay Verildi

Artık Kamu Kuruluşları da Arkeolojik Kazı Yapabilecek!

2004’te İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nce başlatılan Marmaray kazılarında çıkarılan eserler ve batıkların sergilenmesi için Yenikapı’da inşa edilecek müzeye onay verildi. İstanbul’da, Marmaray kazılarıyla ortaya çıkan 36 batık tekne ile yaklaşık 45.000 eser sergilenecek.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

4- Meksika’da Su Seviyesi Azalınca Baraj Gölünden Kilise Çıktı

Meksika’da Su Seviyesi Azalınca Baraj Gölünden Kilise Çıktı

Meksika’nın başkenti Meksiko’da su seviyeleri azalınca, su rezervinde 16. yüzyıla tarihlenen büyük bir kilisenin kalıntıları ortaya çıktı. Güneydeki Chiapas eyaletinde yaşanan kuraklık yüzünden Nezahualcoyotl baraj gölündeki su seviyesi 25 metre düştü. Kilise Santiago Tapınağı ya da Quechula Tapınağı isimleriyle anılıyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

5- Bulgaristan’da Yanlışlıkla Vazoya Geçmiş Antik Yunan Şiiri Bulundu

Bulgaristan’da Yanlışlıkla Vazoya Geçmiş Antik Yunan Şiiri Bulundu

Bulgaristan’da Yanlışlıkla Vazoya Geçmiş Antik Yunan Şiiri Bulundu

Bulgaristan’da Tatarevo kenti yakınlarında yer alan bir mezarda, MS. 1. Yüzyıla ait bir vazoya yanlışlıkla geçmiş şiir bulundu. Vazodaki şiirin, Antik Yunan devlet adamı ve şair Solon’un “Musalara Dualar” adlı şiirinin tersten baskısı olduğu ortaya çıktı.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

6- Anadolu’da Vergi Kaçakçılığı, Rüşvet ve Faiz 4000 Yıldır Var

Anadolu’da Vergi Kaçakçılığı, Rüşvet ve Faiz 4000 Yıldır Var

Günümüz ekonomisinin büyük sorunlarından olan vergi kaçakçılığı, rüşvet ve faizin kökeni Anadolu’da 4.000 yıl öncesine gidiyor. Asur Ticaret Kolonileri Dönemi’nde, yani yaklaşık 4.000 yıl önce, Anadolu halklarıyla yoğun ticari ilişkiler kuran Asurlular da vergi kaçırıyor, rüşvet veriyor ve tefecilik yapıyordu. Yakalandıklarında tüm mallarına el konulması ve hapse girmek gibi sonuçları olsa da bu riskleri göze alıyor ve çıkarlarına uygun hareket ediyorlardı.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

7- Tarihte Adını Bildiğimiz İlk Kişi 5000 Yıl Önce Yaşamış

Tarihte Adını Bildiğimiz İlk Kişi 5000 Yıl Önce Yaşamış

Mezopotamya’da bulunmuş, 5.000 yıllık bir tablette şu ana kadar bildiğimiz en eski insanın ismi geçiyor. Bu kişi ne bir kral, ne de bir din adamı. Tüccar Kushim.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

8- Hitit Mutfağı ve Yemekleri: Et Yemeği Tarifleri

Hitit Yemekleri: Et Yemeği Tarifleri

Hitit Mutfağı ve Yemekleri: Et Yemeği Tarifleri

Hitit Medeniyeti’nin önemli merkezlerinden Alacahöyük’te, kazılardan edinilen bilgiler ışığında 4000 yıllık Hitit yemekleri pişirildi. Türkiye’nin “ilk milli kazı alanı” ünvanına sahip Alacahöyük’te, kazılarda bulunan tabletlere dayanarak 4000 yıl önceki bazı yemekler tekrar pişirildi. Sonrasında ise Hitit yemeği yapmak isteyenler için bu yemeklerin tarifleri açıklandı.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

9- Kaçırılan Tablette Gılgamış Destanı’nın Bilinmeyen Dizeleri Bulundu

Kaçırılan Tablette Gılgamış Destanı’nın Bilinmeyen Dizeleri Bulundu

Irak’taki bir tarih müzesi ve eser kaçakçısı arasında tesadüfen gerçekleşen bir anlaşma, dünyanın en ünlü hikayelerinden olan Gılgamış Destanı’nın bilinmeyen dizelerini ortaya çıkardı. Yeni bulunan bölüm sakin bir yer olduğu düşünülen tanrıların ormanının hem gürültülü hem de renkli bir yer olduğunu anlatıyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

10- 800 Yıllık Çekirdekten Nesli Tükenmiş Kabak Bitkisi Canlandırıldı

800 Yıllık Çekirdekten Nesli Tükenmiş Kabak Bitkisi Canlandırıldı

Kanada’daki Winnipeg’de nesli tükendiği düşünülen bir kabak türü, bir kazıda bulunan 800 yıllık çekirdeklerden yeniden yetiştirildi. Tohumlar Wisconsin’de yerlilere ait bir arazideki arkeolojik kazıda bulundu. Yaklaşık 800 yıllık olan tohumlar tenis topu büyüklüğünde bir kil bir topun içinde bulundu.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın.

 

ve Ekim ayı içinde hazırladığımız listelerden 5 tanesi

 

 

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login