Basra Körfezi’nin Bilinen İlk İnci Üretim Yerleşimi Bulundu

Arkeologlar, Dubai’nin yaklaşık 48 km kuzeydoğusunda Basra Körfezi’nin bilinen ilk inci üretim yerleşimini keşfetti.

BAE’deki Siniyah Adası’nda yeni keşfedilen yerleşimdeki yapı kalıntıları. C: Umm Al-Quwain Department Of Tourism And Archeology

2017 yılında, dünyanın bilinen en eski incisi, Basra Körfezi’ndeki Abu Dabi kıyılarındaki Marawah adasında bulundu. Yaklaşık 8.000 yaşında olan eser, bölgede Neolitik döneme kadar uzanan bir inci ticareti tarihini temsil ediyor.

Şimdi ise arkeologlar, Dubai’nin yaklaşık 48 km kuzeydoğusundaki Umm Al Quwain emirliğinde Basra Körfezi’nin bilinen ilk “yıl boyunca iskan edilen” inci üretim yerleşimini keşfettiler. Bunun gibi köylerden eski literatürde bahsediliyordu, ancak onların varlığı hiçbir zaman arkeolojik kanıtlarla doğrulanmamıştı.

Umm Al Quwain Turizm ve Arkeoloji Departmanı, “Bu, Umm Al Quwain, Birleşik Arap Emirlikleri ve Basra Körfezi tarihi için büyük önem taşıyan bir keşif.” diyor.

(İlgili: Abu Dabi’de 8.000 Yıllık Doğal İnci Keşfedildi)

Yerleşim, İslam bölgeye gelmeden önce, MS altıncı yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor. Kasabanın bulunduğu Siniyah Adası’nın da geçen yıl ortaya çıkarılan eski bir Hristiyan manastırına ev sahipliği yapması, arkeologların bu kasaba sakinlerinin muhtemelen Hristiyan olduğu sonucuna varmalarına yol açtı.

Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi’nde bir arkeolog olan Timothy Power, antik yerleşimin, bir zamanlar bölgenin geçim kaynağı olan belirli bir tür inci kasabasının en eski örneği olduğunu söylüyor. Topluluğun muhtemelen binlerce nüfusu vardı.

Çalışmaya dahil olan araştırmacılardan biri olan Power, evlerin değişen yerleşim planlarının sosyal tabakalaşmaya işaret ettiğini ekliyor. Bazı bölgelerde, dar ve sıkışık yaşam alanları daha fakir dalgıçları barındırmış olabilir; bu arada, daha varlıklı evlerin havadar avluları belki de bölgede inci satan tüccarlara aitti.

Sitede bulunan eserler sadece incileri değil, aynı zamanda dalış ağırlıklarını da içeriyor. Bu araçlar, dalgıçların dalışları boyunca nefeslerini tutmaları gerektiğinden, deniz tabanına hızla inmelerine ve gereksiz yere yüzmekten kaçınmalarına yardımcı oluyordu.

Yerleşim ayrıca sayısız atılmış istiridye kabuğuyla doluydu, bu da inci dalışı yoluyla incilerden birini bulmanın zorluğunun bir kanıtı.

Power, “Her 10.000 istiridye kabuğunda sadece bir inci bulursunuz. Bir tanesini bulmak için binlerce istiridye kabuğu bulup atmanız gerekir. İnci endüstrisinin endüstriyel atığı çok büyüktü. Atılan milyonlarca istiridye kabuğundan bahsediyoruz.” diyor.

İnci dalışı endüstrisi, bölgenin ticaret ve kültür alışverişi tarihinin merkezinde yer alıyor ve bunun gibi kasabalar bir zamanlar ılık kıyı şeridinde yer alıyordu.

Batı Avustralya Müzesi’ne göre, Basra Körfezi’nde incicilik uygulaması binlerce yıl öncesine dayanıyor. MÖ altıncı yüzyılda Perslerin Mısır’ı fethi, incileri Akdeniz dünyasının dikkatine sundu. Daha yakın zamanlarda, 19. yüzyılda inci avcılığı zirvedeyken, yakınlardaki Abu Dabi’de yaşayan erkeklerin yaklaşık üçte ikisi incicilikle uğraşıyordu.


Smithsonian Magazine. 22 Mart 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login