Bir araştırma ekibi, Grönland’da yaşayan ilk insanların daha önce inanıldığından çok daha çeşitli bir diyete sahip olduğunu buldu.
Grönland’da bulunan kemiklerin genetik analizi, insanların kaynak kullanımının hayatta kalmalarına nasıl yardım ettiğini açıklıyor.
Grönland tarihini inceleyen bilim insanları, bu kadar soğuk bir iklimde erken insanların nasıl hayatta kalmış olabileceğini merak ettiler.
Önceki araştırmalar, Grönland’a dört büyük göç olduğunu göstermişti. Bunlar sırasıyla, Sakkaq, Dorset, İskandinav ve Thule göçleriydi. Bunlardan yalnızca Thule sakinleri kalıcı oldu.
(İlgili: Vikingler, Grönland’dan Kiev’e Deniz Ayısı Dişi Göndermiş)
İlk grup olan Saqqaq halkı yaklaşık olarak 4.500 yıl önce geldi ve 1.700 yıl sonra güçlü bir soğuma dönemi onları uzaklaştırana kadar Grönland’da kaldı. Önceki araştırmalar, sınırlı araç setlerine rağmen balık, fok ve hatta belki de bazı balina türlerini yediklerini öne sürdü.
Bu yeni çalışmada araştırmacılar, Saqqaq halkının diyetine ve onları takip eden diğer grupların diyetlerine daha yakından baktılar. Çalışmaları, Grönland’da, yemeklerden sonra insanlar tarafından geride bırakılan veya atılan kemik yığınlarından toplanan kemik parçalarının DNA analizini yürütmeyi içeriyordu.
Yaklaşık 2.500 kemik parçası üzerinde çalışan araştırmacılar, buradaki ilk insanlar tarafından yenen ve çoğu şaşırtıcı olan 42 canlı türünü tanımlayabildiklerini keşfettiler. Örneğin ekip, bugün Grönland’da yaşayanlardan çok daha küçük olan, soyu tükenmiş bir ren geyiği türünden DNA buldu. Ayrıca birden fazla balina türü olduğuna dair kanıtlar buldular. Bunlar, oluklu balina, İspermeçet balinası, denizgergedanı ve Grönland balinasıydı.
Araştırmacılara göre öldürülmeleri nispeten kolay olan Grönland balinasının, bulunanlar arasında en yaygını olması mantıklı bir durum. Toplamda, araştırmacılar 20 memeli türü, dokuz balık türü (ağların kullanımını düşündüren oldukça küçük olan şaşırtıcı bir sayı) ve 13 kuş türüne dair kanıt buldular.
Araştırmacılar DNA kanıtlarının, yalnızca ilk insanlar tarafından yakalanıp yenen türleri ortaya çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda onları avlamayı başaranların teknik bilgilerine de ışık tuttuğunu belirtiyor.
Phys. 19 Ekim 2022.
Makale: Frederik V. Seersholm et al. (2022). Ancient DNA provides insights into 4,000 years of resource economy across Greenland. Nature Human Behaviour.
You must be logged in to post a comment Login