Antarktika’da 1965 Seferinden Kalma Acil Durum Zulası Bulundu

Antarktika bulunan ve yarım asır öncesinden kalma acil durum zulasında, Japonya’nın ilk kutu Coca-Cola’sı, Cool Mint sakız ve yiyecekler vardı.

İlk kez 1965 yılında Japonya’da satışa sunulan ilk nesil Coca-Cola kutusu. C: Yumi Nakayama

Açılmamış zula 3 Eylül’de, Japonya’nın Syowa İstasyonu’ndan yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Mukai Rocks olarak bilinen yerde keşfedildi.

Keşfin yapıldığı yer, 10. Japon Antarktika seferinde deniz buzu boyunca yapılan bir yolculuktan sonra Antarktika’ya inmek için kullanılmıştı.

(Avustralya’da Şişeye Konmuş En Eski Not Bulundu)

Keşif, 61. Japon araştırma keşif ekibinin dört üyesinin gözlem faaliyetleri için Mukai Rocks’a gitmesi sayesinde yapıldı. Yiyeceklerin etrafında bulunan karton parçaları, bunların aslında bir kutu içinde olduklarını düşündürüyor.

Lotte Co.’nun Cool Mint sakızlarının paketinde bir penguen bulunuyor. C: Yumi Nakayama

Japon ekiplerini gönderen Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü, yiyeceklerle ilgili hiçbir kayıt kalmadığını söylüyor.

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nin acil durum tevkifatı olarak belirtilen bir etiketle bulunan zulada, Coca-Cola ve sakız dışında, Şubat 1965’te yapılan bir kutu haşlanmış sığır eti ve sebze de vardı.

(Arkeolojik Bulgulara Göre Woodstock Gerçekten Özgür Bir Festivaldi)

O yıl, Japonya’nın Antarktika araştırmalarının 7. ekibi gönderdiği yıldı.

Gıda, Antarktika’daki Japonya’nın Syowa İstasyonu’ndan yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta, kayalarla çevrili bir yerde keşfedildi. Karton parçaları, yiyeceğin orijinal olarak bir kutu içinde olduğunu gösteriyor. C: Yumi Nakayama

Syowa İstasyonu, Japonya’nın ilk buz kırıcısı Soya’nın hizmet dışı bırakılmasının ardından geçici olarak kapatıldı. 1965 yılında Soya’nın yerini alan Fuji, MSDF tarafından işletildi.

7. seferin eski bir üyesi olan 85 yaşındaki Susumu Kokubun, ekibine başkanlık eden Masayoshi Murayama’nın Fuji’ye yüklenen bir helikopterle Ocak 1966’da Mukai Rocks yakınlarındaki bir yere gittiğini hatırladı.

Kokubun, “O zaman yemeği bırakmış olabilirler.” diyor.

1965’te bir kutu Coca-Cola Japon pazarına girdiğinde gösterilen bir reklam. Reklam 250 mililitre ve 50 yen diyor. C: Coca-Cola (Japonya) Co.

Açma halkası mekanizması olmayan Coca-Cola kutusunun, katakana ile yazılmış bir etiketi vardı.

Coca-Cola (Japan) Co.’ya göre bu kutu, şirketin 1965’te Japon pazarına sunduğu ilk kutu Coca-Cola’nın tasarımıydı. İçecek olan kişi, teneke kutunun üstünde açıcı ile bir delik açmalıydı.

Bir şirket yetkilisi, ürünün pazarda yalnızca bir ila iki yıl boyunca mevcut olduğunu belirterek, içecek üreticisinde bu belirli ürünün stoğunun kalmadığını da sözlerine ekledi.

Yetkili, “Keşif görevlilerinin zorlu ortamda Coca-Cola’ya sahip olduklarını hayal etmek çok cesaret verici.” diyor.

Lotte Co.’nun Cool Mint sakızının ilk ürünü 1960 yılında piyasaya sürüldü. Altı parça sakızdan oluşuyordu ve fiyatı 20 yen idi. C: Lotte Co.

Lotte Co.’dan Cool Mint sakız ise, Antarktika’yı simgeleyen ikonik bir yaratık olan pengueni betimleyen bir paketteydi.

Lotte, bu tasarımın, 1960 yılında ilk piyasaya sürüldüğünde Cool Mint’in tasarımı olduğunu söylüyor. Ancak bu sadece sıradan, günlük bir sakız değildi.

Şirketin kayıtları ve Japon keşif ekiplerinin eski üyeleri, ilk kış seferinin başkanı Eizaburo Nishibori’nin, 1956’da şekerleme üreticisinden Antarktika’ya gitmeden önce ülkenin ilk sefer ekibi için özel bir sakız geliştirmesini istediğini gösteriyor.

Lotte onlara ekvatorda veya sıcaklığın sıfırın 50 derece altına düştüğü bölgelerde seyahat etmelerine rağmen bozulmadan bir yıl beş ay boyunca koruyabilecekleri vitamin ve minerallerle karıştırılmış bir sakız hediye etmişti.

Nishibori’nin isteği, Lotte’nin 1960’ta “Antarktika’daki gibi taze” sloganıyla Cool Mint’i doğurmasına yol açtı. Bu, bir hit ve uzun yıllar boyu satan bir marka olacaktı.

Şirketten bir halkla ilişkiler yetkilisi, “Sakızın on yıllarca aradan sonra günümüze kaldığını bilmek hoş bir sürpriz.” diyor.

Mevcut keşif gezisinin yiyeceği keşfeden dört üyesinden biri olan Noriaki Obara, uzun zaman önce unutulmuş zulaya rastlamaktan şaşkına döndüğünü söylüyor.

Obara, “Başlangıçta bunların etrafa saçılmış şeyler olduğundan şüphelenmiştim. 1965’te doğduğum için keşifle özel bir bağ hissediyorum.” diyor.


The Asahi Shimbun. 24 Eylül 2020.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login